Elmentek megkeresni a gyerekeiket. Két belga apa Szíriában

Szíriába utazott két belga férfi, hogy megkeressék és hazavigyék eltűnt tizenéves fiaikat. Az első, önmaguknak adott feladatot teljesítették, a másodikat nem tudták. Egyikükkel a szír-török határon találkoztak újságírók.

Lucas és Abdelmalek senkinek nem szóltak: a legmélyebb csendben tűntek el otthonról június 11-én. Az apáknak mégis sikerült kinyomozniuk, hogy a fiaik Szíriába mentek, és csatlakoztak a radikális Iraki és Szíriai Iszlám Államhoz. Méghozzá Szulukban, a sivatagban, az északi Rakka város közelében.

Pol Van Hessche, a 18 éves Lucas édesapja kimerülten tért vissza a veszélyes küldetésről a török határra. Azt mondja: az ISIS harcosai egy órát adtak neki arra, hogy beszéljen a fiával. És persze hogy félt az öt-hat maszkos, fegyveres őr között, akik végig kísérték.

“A fiúk a sivatagban vannak, egy nemzetközi házban, más európaiakkal, indonézekkel és kínaiakkal. Sariát tanulnak, de félek, hogy később fegyvert kapnak ők is. Nem volt könnyű beszélni velük. Egy pillanatra sem maradhattunk kettesben. A fiam fél, mert börtön vár rá, ha visszatér Belgiumba. Nem is sikerült rábeszélnem erre. Pedig a belga államnak nem bűnözőként, hanem áldozatként kellene bánnia vele. “

Abdelmalek édesapját leginkább a fia cukorbetegsége aggasztja. A legrosszabbtól tart, nem hiszi, hogy a fiú hozzájut a gyógyszereihez Szíriában.

A két apa az ISIS vezetőivel tárgyalt, hogy bejusson a fiához. Az utat egy harmadik belga állampolgár, Dimitri Bontinck szervezte, aki tavaly haza tudta vinni a saját gyermekét Szíriából. Lucas és Abdelmalek marad. Másik, körülbelül 2 ezer európaival együtt. Akik azért utaztak Szíriába, hogy harcoljanak Asszad elnök rezsimje ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez