Félnapos tűzszünet Gázában

Ottani idő szerint reggel 8-kor kezdődött meg az új, 12 órásra tervezett humanitárius tűzszünet. Izrael mindazonáltal közölte: ez alatt az idő alatt is folytatja az alagutak felkutatását és semlegesítését. Közben a nemzetközi közösség tovább dolgozik, hogy  7 napos fegyvernyugvást fogadtasson el. 

Az éjjel 19 palesztint öltek meg az izraeli légicsapások, az izraeliek két katonát veszítettek. A két és fél hete tartó konfliktus eddigi mérlege: 870 palesztin, többségében civil, és 38 izraeli, többségében katona áldozat.

Az egyhetes tűzszünetről Párizsban tárgyalnak ma az amerikai, a brit, a török és a katari külügyminiszterek részvételével. Tegnap az amerikai diplomácia irányítója, John Kerry még komoly esélyt látott erre, jóllehet sajtóhírek szerint Izrael elutasított már egy változatot. A Hamasz pedig azt közölte: addig nincs tartós fegyvernyugvás, amíg Izrael nem oldja fel a Gázai övezet blokádját.

A BBC arról számolt be, hogy a mai, 12 órásra tervezett tűzszünet kezdete után kisebb csoportosulások jelentek meg a gázai utcákon. A bankok kinyitnak, és megpróbálják az illetékesek a villanyvezetékeket és a vízcsöveket is helyreállítani.

Közben az izraeli védelmi miniszter, Moshe Yaloon arra figyelmeztetett, hogy nagyon hamar eljöhet az idő, amikor még intenzívebben lép fel Izrael szárazföldön Gázában.

Összecsapások voltak az este Ciszjordániában is: öt palesztin holtan maradt ott, amikor a “Harag napján” a gázai hadműveletek ellen tüntetők összecsaptak az izraeli rendőrökkel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez