Játsszunk a delfinnel vagy süssük meg?

A delfin aranyos, okos, játékos – és finom. A japánok szerint mindenképp! Egy új terv szerint nyitnánk is egy olyan élményparkot, ahol a játékos kis delfineket meg is lehet enni.

Az köztudott, hogy a japánok kimondottan vonzódnak a cetek húsához. A nemzetközi bálnavadászati egyezményeket, tiltásokat leginkább japán hajók játsszák ki, amikor “tudományos célokra” nagyban vadásszák a ceteket, amelyeknek aztán eladják a húsát a piacon, ahol, miután kevés van belőlük a kereslethez képest, aranyárban mérik a bálnahúst. A japánok szerint viszont a bálnaburger nem csak elképesztően jó ízű, hanem egészséges is. Azt már kevesebben tudják, hogy van egy kisváros Japánban, ahol nem csak a bálna, hanem a delfin is igazi finomságnak számít Taidzsiban évente mintegy 2000 delfint fognak ki – és falnak fel. A húsa állítólag igen ízletes.

Eddig mindezt csak saját szórakozásukra tették – bár az utóbbi időben már rendszeresen látogatták turisták is a várost, és nézték, amint a halászhajók körbekerítik a delfineket. 2009-ben készült is egy – nagy nemzetközi visszhangot kiváltó – film erről. Most azonban tovább lépne a város. Maszaki Vada elöljáró egy olyan élményparkot szeretne létrehozni, ahol egyszerre lehet játszani, úszni a delfinekkel, majd egy kis móka után beülhetünk és kirendelhetjük játszótársainkat sütve gyömbéres mártásban. A helyiek szerint ez jó ötlet, hiszen így egyszerre mutathatják be a hely évszázados bálna- és delfinvadász hagyományait és gasztronómiáját. Állítólag a trénerek már el is kezdték a delfinek válogatását. A tehetségesek mennek a játszani – a kevésbé ügyesek, szó szerint, a levesbe.

Az ötlet külföldön egyértelmű visszatetszést keltett, de japánban sem mindenkinek tetszik. A természetvédők például egyértelműen kiakadtak, és szeretnék megvétózni a park tervét, úgy érzik, ha ezt meglépi a város, azzal csak még jobban magára vonja Japán a világ nemtetszését.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez