Már gördül a Holdon a Jáde Nyúl

Néhány órával a leszállás után már le is gördült a leszállóegységről a hatkerekű holdjáró és megkezdte kutatási programját a Szivárvány-öbölben.

Már a Hold felszínén gördül és felvételeket készít a holdi tájról a hatkerekű kínai holdjáró. Éppen csak Holdat ért, s már aznap, magyar idő szerint 2013. december 14-én szombaton este legördült a kínai Csang’o-3 leszállóegységéről a “Jáde nyúl” (kínaiul Jütu) elnevezésű kis holdjármű.

Kína harmadik holdszondája, a Holdistennő-3 2013. december 1-jén indult útnak a Hold felé, fedélzetén egy kis hatkerekű holdjáróval, hogy a Szivárvány-öbölben a Laplace A kráter közelében landoljon és az általa készített képek és tudományos mérések által bővítse ismereteinket a Holdról. Az űrszonda december 6-án sikeresen Hold körüli pályára állt, majd több pályamódosítás után december 14-én, magyar idő szerint 14:11-kor sima leszállást hajtott végre a Szivárvány-öbölben. Jó hét óra elteltével már le is gurult a leszállóegység rámpáin a Hold talajára.

A leszálláskor, majd a holdjáró indulása idején a Hold fázisa első negyed és holdtölte között van, tehát ilyenkor a Szivárvány-öbölben még kora reggel van: a felkelő Nap még alacsonyan áll és az árnyékok hosszúak. Még a legördülés előtt szétnyíltak a holdjáró napelemtáblái, így a későbbi energiaellátás biztosított lesz.

A leválasztás után a rover és a leszállóegység is képeket készít egymásról, majd megkezdik saját tudományos küldetéseiket. A Jáde nyúl feladata ásványi anyagokat felkutatása. A szondával olyan teleszkópot is vittek, amely egyszerre alkalmas a Föld magnetoszférájának és a Hold felszínének vizsgálatára.

Ezzel Kína a harmadik ország a világon az USA és a Szovjetunió után, amely sikeresen űrszondát küldött a Holdra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez