Hat tonna elefántcsontot zúztak be Kínában

Kína az elefántcsont legnagyobb piaca a világon, és Tungkuanban összpontosul a kínai elefántcsont-kereskedelem túlnyomó része

 

Hat tonnányi elkobzott elefántcsontot semmisítettek meg hétfőn Kínában. Ez a pekingi kormány első ilyen intézkedése, mellyel az illegális kereskedelem elleni határozott fellépését kívánja demonstrálni.

 

A hatóságok elefántcsontból készült dísztárgyakat, faragásokat és agyarakat állítottak ki és mutattak meg újságíróknak, diplomatáknak és környezetvédőknek a dél-kínai Kuangcsou tartomány Tuangkuan városában, mielőtt azokat két zúzógépbe helyezték.

 

Kína az elefántcsont legnagyobb piaca a világon, és Tungkuanban összpontosul a kínai elefántcsont-kereskedelem túlnyomó része.

 

Kínában a gazdasági növekedés nyomán megerősödött középosztály körében társadalmi rangot jelent az, ha valaki elefántcsontból készült faragványt vásárol. Egy-egy ilyen tárgy ára kilónként a feketepiacon elérheti a kétezer dollárt (440 ezer forint). Az elefántcsontot már így is fehér aranynak nevezik az országban.

 

A hatóságok közlése szerint ez volt az első alkalom, hogy jelentős mennyiségű elefántcsontot semmisítettek meg Kínában, és még ez is csak egy része volt a teljes lefoglalt állománynak. A megsemmisített elefántcsontot Afrikából érkező szállítmányokból foglalták le, illetve faragványokat készítő üzemektől vagy azokat árusító boltoktól kobozták el.

 

A Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW) erőteljes jelképes tettnek nevezte az elefántcsont megsemmisítését, amely a szervezet szerint azt mutatja, hogy a kínai kormány aggódik a csempészet elefántpopulációkat sújtó hatása, illetve azon regionális biztonsági kockázatok miatt, amelyeket a vadvilággal kapcsolatos bűnözés kivált. Az IFAW becslése szerint tavaly több mint 35 ezer elefánt esett áldozatul agyarkereskedő orvvadászoknak.

 

A kínai hatóságok akciójukkal más országok példáját követték. A Fülöp-szigeteken 2013 júniusában, az ázsiai országok közül elsőként, több mint öt tonna elefántcsontot semmisítettek meg tízmillió dollár (2,2 milliárd forint) értékben. Novemberben az Egyesült Államokban zúztak be hat tonnát, amelyet az elmúlt 25 évben foglaltak le, Gabon pedig még 2012-ben égetett el öt tonnányi “fehér aranyat”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez