Dél-Koreába látogat a pápa?

Ferenc pápa lehet az első katolikus egyházfő, aki 25 év után Koreába látogat.

Augusztusban rendezik meg Dél-Koreában az ázsiai katolikus fiatalok összejövetelét, ahová valószínűleg Ferenc pápa is ellátogat – mondta Federico Lombardi atya. A Vatikán szóvivője hangsúlyozta, hogy még tanulmányozzák a szentatya ázsiai körútját, amely Dél-Koreán kívül, a Fülöp-szigeteket és Sri Lankát is érintené.

Előzőleg a pápák közül csak II. János Pál  kereste fel a Koreai-félszigetet, ahol azokról is szólt, akik Észak-Koreában, egy deklaráltan ateista államban őrzik hitüket. A lengyel pápa először 1984-ben, a koreai katolikus egyház megalapításának 200. évfordulóján járt Koreában. Másodszor 1989-ben, amikor az eucharisztikus kongresszusnak adott otthont az ország.

Ferenc pápa nemrég jelezte a konzisztórium alkalmából, hogy a koreai katolikus egyház feje hamarosan bíboros lesz, valamint a Fülöp-szigetek egyik érseke is. Ferenc pápa – kissé talán euro centrikus elődjétől eltérően – az új bíborosok nagy részét a harmadik világból jelölte ki, ezzel is jelezve, hogy Ázsia, Afrika és főként Latin-Amerika egyre fontosabb szerepet játszik a katolikus világegyház életében.

A koreai látogatás nem kisszámú hívőnek okozna örömöt. Ázsiában ugyanis Dél-Korea a második legnagyobb katolikus ország. Az utóbbi tíz évben ugrásszerűen, pontosan 70 százalékkal nőtt a megkeresztelkedők száma. 2011-ben több mint öt millióan, vagyis a társadalom tíz százaléka vallotta magát katolikusnak. A vallás népszerűségének több oka is van: az ország demokratizálódásában és a szociális szférában betöltött szerepe, valamint a hagyományos koreai kultúrát tiszteletben tartó toleranciája.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez