Nevében él a nemzet

A patriotizmus mellett kampányolnak Tádzsikisztán prominensei. A miniszter névváltoztatással, a főügyész cikkel próbálja újraéleszteni a hazafias érzést.

Tádzsikisztán mezőgazdasági minisztere mai sajtótájékoztatón jelentette be a névváltoztatást. Koszim Koszimov új vezetéknevét apja keresztneve alapján Rohbar-ra cseréli.

A döntést hazafias érzések motiválhatták. A héten Tádzsikisztán legfőbb ügyésze egy cikkben hívta fel a figyelmet, hogy sok állampolgár visszatért a vezeték-, és apanevek oroszos írására. Serhon Szalimzoda a tendenciát a fiatal generáció nemzeti és hazafias öntudatának alacsony mértékével magyarázza.

A vezetéknevek hazafias átírásával kapcsolatban még 2007-ben indított kampányt az elnök. „A visszatérés a kulturális gyökerekhez” jegyében akkor maga Emomali Rahmon is eltávolította vezetéknevéből az oroszból érkezett „-ov” toldalékot.

Az elnöki példa ellenére sokan még ugyanabban az évben újabb névváltoztatási kérvényt nyújtottak be, hogy visszatérhessenek az oroszos átírásra. A hirtelen váltást az Oroszországba vándorló vendégmunkások nagy számával magyarázzák a szakértők. Hivatalos adatok szerint jelenleg körülbelül egy millió tádzsik vendégmunkás dolgozik Oroszországban, akik a nyolcmilliós ország GDP-nek 60 százalékát küldik haza. Legtöbbjük Moszkvában és Szentpéterváron utat épít, takarít, vagy kenyeret süt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez