Zsákban vitte haza hó végi jutalmát

Cinikus fizetésnapi bulival intett be a fejlődő kapitalizmus a szegény kommunizmusnak Kínában.

Egy birtok fejlesztési cég különös fizetésnapot tartott alkalmazottainak, akik között 1,1 millió font (kb. 37 millió forint) bónuszt osztott ki készpénzben. A Henan tartománybeli Zsecseng megyében egyenruhás hoszteszek szólították színpadra a jutalomban részesülő dolgozókat, akik táncra perdülve vették át az ölnyi bankjegyeket. A legnagyobb összeget, 200.000 fontot csak zsákban tudta elvinni boldog tulajdonosa.

A cég mindezzel azokra – a már korántsem boldog – megjegyzésekre reagált, amelyek szerint megfelelő kompenzáció nélkül ebrudalják ki a tulajdonosokat a beépítendő földterületről. A saját zsebüket a szegényeken nyerészkedve megtöltő tisztviselőkről mesél Lu Hin esete is. A nyugat-kínai Hian város lakosának gyakorlatilag a feje felől rombolták le lakását, aki ugyanis addig nem volt hajlandó elhagyni otthonát, míg meg nem kapja az új ház vásárlására elegendő pénzt.

Az eset jól példázza, hogyan szivárognak a kapitalizmus negatív hatásai a változó kínai gazdaságba, menthetetlenül növelve ezzel a szegények és gazdagok közötti szakadékot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez