Elnapolják a thai választásokat?

A kormány eddig ragaszkodott a február 2-i időponthoz, sőt szerdától 60 napra rendkívüli intézkedéseket jelentette be.

A thaiföldi alkotmánybíróság pénteken igent mondott a választási bizottság azon felvetésére, hogy elhalaszható-e a február 2-ára kitűzött általános választás. A bizottság a halasztást kezdeményező állásfoglalásában az országban kialakult politikai válsághelyzetre hivatkozott, hogy nincsenek meg a feltételek egy sikeres és békés lebonyolításhoz. Így azzal is érvelt, hogy a kormányellenes tüntetők mintegy 30 körzetben eleve megakadályozták a jelöltállítást.

Jinglak Sinavatra miniszterelnök éppen a november óta tartó kormányellenes tüntetések miatt oszlatta fel a törvényhozást, miután az ellenzéki Demokata Párt képviselői egységesen lemondtak mandátumukról. A thai alkotmány értelmében a parlament feloszlatása után 60 napon belül kell választásokat tartani, így esett a dátum február 2-ára, amit királyi dekrétum is megerősített. Feltételezhető, hogy az alkotmánybíróság most éppen a király hozzájárulása miatt nem vállalta magára a választások elhalasztásának kimondását, hanem csak annak engedélyezését. A döntést az esetleges új időpontról a kormány és a választási bizottság egyezkedésére bízta.

A kormány eddig ragaszkodott a február 2-i időponthoz, sőt szerdától 60 napra rendkívüli intézkedéseket jelentette be. Más kérdés, hogy a rendőrséget és a katonaságot továbbra sem vetették be a demonstrálók feloszlatására. A választási bizottság egyik tagja, Szomcsai Szrisuthijakorn a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy ha a kormány nem járul hozzá a halasztáshoz, akkor az előkészületek folytatódnak. Ám közben pénteken – mint a Bangkok Post jelentette – a tüntetők elzavarták több választási irodából is a személyzetet, akik a most vasárnapi előválasztási aktust készítették volna elő. Jinglak miniszterelnök szóvivője pedig annyit közölt, hogy még tanulmányozzák az alkotmánybíróság döntését.

Nem tágít az ellenzék: A fővárosi elitet és a középrétegeket képviselő kormányellenes tüntetők vezetője, Szuthep Thaugsuban ragaszkodik Jinglak miniszterelnök lemondásához, s a hatalom átadásához egy nem választott népi tanácsnak. Ez lenne hivatott reformokat kidolgozni, s utána kiírni választásokat. Egyelőre nem körvonalazódik a megoldás a harmadik hónapja tartó politikai patthelyzetben, amelyben a kormány háttérbázisát főleg a vidéki parasztok, az úgynevezett vörös ingesek alkotják. A tüntetések, a kormányhivatalok körbekerítése, csakúgymint Bangkok központja egy részének közlekedési megbénítása eddig alapvetően békés mederben zajlottak. Igaz az erőszaknak, robbantásoknak már így is kilenc halálos és több tucat sebesült áldozata van. A hadsereg parancsnoksága igyekszik nem elkötelezni magát egyik fél mellet sem. Ha az erőszak elhatalmasona, akkor nyilvánvalóan a katonák vennék át a hatalmat, miként tették az utóbbi nyolc évtizedben 18 alkalommal. Így legutóbb 2006-ban a jelenlegi miniszterelnök bátyjának, Thakszin Sinavatrának a kormányát döntötték meg. Pénteken Kína felszólította Thaiföldet “a rend és a stabilitás mielőbbi helyreállítására” tárgyalások utján.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez