Újabb műemlékfalu égett le

A Paocsing Tung nevű települést elsősorban tung nemzetiségűek lakják. Ez az egyik legteljesebb, a tungokra jellemző hagyományos épületeket felvonultató, eredeti valójában megmaradt falu.

Egy 300 éves falu több mint száz épülete vált a lángok martalékává a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban. A lángokat vasárnap hajnalban megfékezték – jelentette a kínai média. A tűz szombaton éjfél előtt keletkezett és több mint négy órán át pusztított – közölték Paocsing Tung falu illetékesei. A települést elsősorban tung nemzetiségűek lakják. Ez az egyik legteljesebb, a tungokra jellemző hagyományos épületeket felvonultató, eredeti valójában megmaradt falu. A helységben csaknem 470 háztartást tartanak nyilván mintegy kétezer lakóval. Személyi sérülésről nem érkeztek hírek, a tűz keletkezésének pontos okát szakértők bevonásával vizsgálják. Paocsing egy hónapon belül a második ősi település, amelyben tűz okozott jelentős károkat. Január tizedikén a délnyugat-kínai Jünnan tartományhoz tartozó Shangri-la város Tukocung negyedében több mint 240, fából készült épület égett le részben vagy egészben. A közvetlen anyagi kárt megközelítően 90 millió jüanra (3,3 milliárd forint) becsülték. Tukocung ősi település neve a Hold városát jelenti, 1300 évvel ezelőtt épült, s fontos állomása volt a Selyem útnak. Shangri-la legismertebb része, ahol a legtöbb eredeti ősi tibeti lakhely található.
Mint utóbb kiderült, az elharapózó, közel tíz órán át tartó tüzet egy közeli fogadóban bekapcsolt elektromos hősugárzó okozta; az intézmény üzemeltetőjét őrizetbe vették. Az esettel kapcsolatban kiderült, dacára annak, hogy a városi tűzvédelemre dollármilliós nagyságrendben költöttek, a hideg időjárási körülmények között a tűzcsapok nem működtek, a tűzoltóautók pedig nem jutottak be az üzlethelyiségekkel beépült, szűk utcákba

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez