Korrupciós vádakkal őrizetben Kína egyik leggazdagabb embere

Korrupciós vádakkal őrizetbe vették Kína egyik leggazdagabb emberét, Csu Hszing-liangot, a Suzhou Gold Mantis Construction Decoration belsőépítészeti vállalat alapítóját – jelentette a kínai média kedden.

 Kétmilliárd dolláros vagyonával Csu tavaly az 55. helyen volt a Forbes magazin kínai gazdagokat listázó névsorában, Csiangszu tartományban pedig ő a leggazdagabb.

Az ötvenes éveinek közepében járó férfi tavaly július óta volt házi őrizetben, amikortól állítólag már segítette a Nanking város polgármesterével kapcsolatos nyomozást. Csiangszu tartomány székhelyének első embere ellen súlyos fegyelem- és törvénysértés, vagyis vesztegetés miatt indult vizsgálat, leváltását ősszel jelentették be.

A China Business News című lap szerint Csu Hszing-liang kiváló kapcsolatai révén központi nagyberuházások megrendeléseiből is részesülhetett, így például munkát kapott a pekingi Nemzeti Előadóművészeti Központ, a Nemzeti Múzeum és a Madárfészek néven ismertté vált olimpiai stadion építésénél, de az országos Népi Gyűlés Házában a Csiangszu terem kialakítását is az ő vállalatára bízták.

A vállalat illetékese arról tájékoztatott, hogy a cégnél minden rendben van, Csu nem vesz részt közvetlenül a vezetésben, még ha ő is a cég legnagyobb részvényese. Hétfői közleményében a cég ismertette, hogy tavalyi nettó nyeresége elérte az 1,6 milliárd jüant (59 milliárd forint), vagyis több mint 41 százalékkal bővült éves szinten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez