Gengszterek nyernek az Olimpián?

Japán 4-5 milliárd dollárt szándékozik a 2020-as olimpiára költeni, jelentette be Abe Shinzo kormányfő. Ez messze elmarad a Szocsi Téli Olimpia 20 milliárdos végösszegéből, de így is szép pénz, melynek jelentős része a jakuzáknak jut majd.

Minden nagyobb építkezés után öt százalékot kapnak a jakuzák – értesült rendőri forrásokból Jack Adelstein amerikai jakuza szakértő, aki 2010-ben könyvet adott ki Tokyo Vice címmel. Az összeg ráadásul könnyen meg is duplázható, hiszen a fővállalkozók általában alvállalkozókkal dolgoznak. A jakuzák azonban nem is így, hanem az árakkal nyernek nagyot, éppúgy mint Oroszországban. Az orosz keresztapák azzal szereztek sok pénzt, hogy Szocsiban az olimpia beruházásai sokkal több pénzbe kerültek, mint amennyit eredetileg megszavazott rájuk a parlament, nem volt ritka az ötszörös vagy tízszeres költségtúllépés sem.
Ha Japánban ennek csak egy töredéke sikerül, akkor a jakuzák megcsinálják az évszázad üzletét. Két dologra alapozza feltevését a szakértő. Az egyik a fukushimai katasztrófa, amelyet óriási építési kampány követett, közpénzekből. A jakuzák nyakig benne voltak és vannak, messze magasabb árat szabva a Japánban megszokottnál. A másik, hogy a japán politikai elit össze van fonódva a jakuzákkal, akik legálisan működnek a távol-keleti szigetországban. Az olimpiai bizottság alelnökéről pedig köztudott, hogy kiváló kapcsolatot ápol a jakuzákkal, akik támogatták megválasztását. A tokiói olimpiai szervezőbizottság elnöke, Mori Josiro, egykori kormányfő, szintén a gengszterek nagy barátja. Rá is fér a jakuzákra egy kis siker, mert Obama elnök utasítására zárolták a számláikat az Egyesült Államokban. Mert bár Japánban legálisan működhetnek, az USA- ban bűnszervezetnek számítanak. Külföldön tehát egyre nehezebben boldogulnak, ezért fontos a számukra a tokiói olimpia.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez