Többek közt ezt tanácsolja a török alelnök a nőknek: ne nevessenek hangosan.

Bülent Arinc,a török alelnök, megtalálta az okát annak, hogy miért “züllik” a társadalom és miért romlik a morál az országban: ez mind a hangos női nevetésnek köszönhető. Ez nem vicc, tényleg erről beszélt egy gyűlésen. 

” A férfiaknak rendesen kell viselkedniük és tisztában kell lenniük a társadalmi szokásokkal. Ugyanez igaz a nőkre is, akiknek szintén tudniuk kell azt, hogy mi számít a megfelelő viselkedésnek és mi nem. Nem szabad nekik hangosan röhögniük a világ előtt, példást magatartást kell mutatniuk minden körülmény között.” – mondta Arinc a törökországi  Bursa tartományban tartott gyűlésen. 

A politikus szerint ugyanis a hangos női nevetés a társadalmi értékek megzuhanásának az egyik fő oka Törökországban.A hangos nevetésen kívül, a hosszú mobiltelefonálás alatti kuncogás, vihogás, csábos mosolygás mind szemben áll az iszlámmal. Arinc még ennél képes volt tovább menni: szerinte azonnal vissza kellene térni azokhoz az időkhöz, amikor a nők, ha egy férfi rájuk néz fejkendőjük alatt, akkor szemérmesen le kell sütniük a szemüket, “kötelesek elpirulni” és végig lehajtott fejjel kell állniuk a férfi előtt.

Amúgy a politikus a mobiltelefonokat és az internetet is szidta. Véleménye szerint nem a telefonon vagy a közösségi médián kellene megbeszélni azt, hogy mi történt velünk, vagy milyen volt az esküvő, mi van gyerekkel stb. Ezeket mind személyesen kellene megvitatni. Ezenfelül elítélte a túlzott autóhasználatot, internetezést, a házi videók készítését és a kirándulásokat is „erkölcstelen országokba.” Természetesen a “hangos” társadalmi reakció nem maradhatott el, ami szintén nevetést jelentett: ahol lehet a török fiatalok kiparodizálták az idősebb alelnök kijelentéseit. Az ellenzék szerint pedig pont a vidám női kacaj hiányzik legjobban Erdogan Törökországából. Egy TV riporter pedig egyenesen arra kérte a török lányokat hogy tartsanak nevetős “flash mobokat” és töltsék fel az internetre.

Bülent Arinc konzervatív török politikus Recep Tayyip Erdogan kormányában államminiszter és miniszterelnök-helyettes, 2002–2007 között a Török Nagy Nemzetgyűlés (Törökország parlamentje) elnöke volt. Egyike az Igazság és Fejlődés Párjának (AKP) alapítóinak. Nem először okozott nagy felháborodást kijelentéseivel: elképzelései között szerepelt, hogy a most Ayasofya Múzeumként funkcionáló Hagia Szophia bazilikát átalakítja egy működő mecsetté.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez