Nem lesz tűzszünet – mondja a Hamasz katonai vezetője

A Hamasz katonai szárnyának nyilvánosan nem mutatkozó parancsnoka a tévében sugárzott hangfelvételen azt mondta: nem igazak azok a hírek, amelyek szerint készek a tűzszünetre Izraellel. Közben hajnalban folytatódtak a harcok: a tegnapi száz palesztin áldozat után ma már újabb 30 halt meg az izraeli bombázásokban.

Mahammad Deif, a Hamasz katonai parancsnoka közölte: szó sem lehet tűzszünetről, amíg nem oldják fel az Egyiptom által támogatott, 2007 óta tartó izraeli blokádot Gáza ellen. Úgy fogalmazott, hogy katonái készek a halálra.

A tegnapi volt a legtöbb áldozatot követelő nap július 8-a, az izraeli offenzíva kezdete óta: az eddigi legnagyobb izraeli bombázás után több mint 100 palesztint vittek a halottasházakba, és ezzel a 22 napja tartó konfliktus többségében civil áldozatainak száma 1200 fölé emelkedett. Izrael eddig 56 embert, köztük három katonát veszített, jóllehet a Hamasz azt állítja, hogy több mint száz cionistát ölt meg.

Tegnap találat érte az egyetlen gázai erőművet, ezzel még nehezebbé vált a keskeny palesztin tengerparti területen élő 1,7 millió palesztin áram- és vízellátása. Három mecsetet, négy iskolát és más épületeket is találat ért, és palesztin biztonsági források szerint megsemmisült a gázai kikötő is.

A Hamasz is újabb rakétákat lőtt ki Izraelre, a Vaskupola négyet kapott el Beersheva fölött, szóltak a szirénák Tel Avivban és más városokban is.

Az izraeli hadsereg ma hajnalban lebombázta az ENSZ egyik iskoláját a Gázai övezet északi részén, Dzsabaliában. Egészségügyi források azt mondják, körülbelül 20-an haltak ott meg, köztük egy gyerek is. Nyolc másik ember, köztük egyetlen család öt tagja vesztette az életét a menekülttábor más pontjain. 

Az UNWRA, az ENSZ gázai segélyszervezete szerint több mint 200 ezer palesztin keresett menedéket az ő létesítményeikben, iskolákban és más épületekben, miután az izraeliek egész blokkok lakóit szólították fel arra, hogy hagyják el otthonaikat a bombázás előtt.

Az ügynökség arról is beszámolt, hogy megint rakétakészletet talált az egyik iskolájában, és a szóvivője azt mondta: elítéli azokat, akik a rakéták elhelyezésével civileket sodortak veszélybe. És megsértették az ENSZ intézményeinek semlegességét.

Netanjahu izraeli kormányfő hétfőn elhúzódó konfliktusra figyelmeztetett, miután 10 izraeli katona halt meg, amikor a palesztinok a határon át támadtak. Az izraeli biztonsági kabinet ma dönt újabb lépésekről – tudta meg a Reuters. A hadsereg azt mondja, még egy hétre van szüksége ahhoz, hogy teljesítse fő küldetését, és megsemmisítse a határ alatt futó alagutakat, amelyeken keresztül a palesztinok beszivároghatnak Izraelbe.

Közben a nemzetközi nyomás is fokozódik, Chile és Peru hazarendelte Izraelből a nagykövetét. Kairóban ma találkoznak a palesztin frakciók tagjai, hogy újabb humanitárius tűzszünetről egyeztessenek, és az egyiptomi közvetítők megpróbálják átdolgozni azt a tűzszüneti javaslatot, amelyet Izrael már elfogadott, de a Hamasz nem – jelentette a BBC.

Mohammad Deif már említett üzenetével egyidőben a palesztin tévé olyan videót mutatott be, amelyen a Hamasz emberei egy alagutat használnak Izrael elleni támadásukhoz. Izrael már korábban közölte: az alagutak megsemmisítését akkor is befejezné, ha sikerülne tűzszünetet elérni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez