Kínában újabb csőd

A közelmúltban az egyik nagy kínai befektetési alap csődjét sikerült elkerülni, de máris itt egy újabb bajba került termék – számolt be a CNBC. A 126 millió dolláros alapba fektetők eddig nem kapták meg a nekik járó pénzt. Most az a kérdés, újra megmentik-e őket, és milyen következményekkel járhat mindez.

 A China Credit Trust termékének befektetőit január végén napokkal lejárata előtt mentették meg, de a befektetett összegen felül nem kapták meg a tavalyi kamatokat. A fél milliárd dolláros termék mögött egy bajba jutott kínai bányászcégnek adott hatalmas hitel állt, az ilyen típusú hitelezés a kínai árnyékbankrendszer egyik legkedveltebb terméke. Az ügy év eleji kirobbanásakor több elemző is arról beszélt, hogy a befektetési trösztök termékeinek sorozatos csődje várható hosszabb távon, de egyelőre a kormányzat nem hagyja csődbe menni a termékeket.

Most egy újabb hatalmas, 126 millió dolláros alap került veszélybe, amelyet a Jilin Province Trust bocsátott ki, a befektetők az utóbbi hetekben nem kapták meg a nekik járó pénzt. Mint kiderült, ebben az esetben is egy bányászvállalat, a Shanxi Liansheng Energynek adott hitel áll a termék mögött. A kínai média arról tudósított, hogy a vállalat további hat másik tröszttől kapott hitelt, körülbelül 5 milliárd jüan értékben.

A legfontosabb kérdés most az, hogy a befektetők visszakapják-e pénzüket, eddig ugyanis mindig kártalanították őket. Ezzel az a gond, hogy nincs valódi visszatartó ereje a magas kockázatok felvállalásának, ha mindig “megmentik” a befektetőket. Így folytatódhat a mértéktelen árnyékhitelezés, ami már rendszerkockázatok kialakulásával fenyeget.

Tavaly a kínai árnyékbankrendszer egyik jelentős, dinamikusan növekvő részét képező befektetési tröszt termékek csupán 0,27 százaléka került bajba, ez körülbelül 20 milliárd jüannak megfelelő csődközeli állapotba jutott befektetésnek felel meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez