50 tonnás jádetömb Mianmarban

Akár ötventonnás is lehet az a jádetömb, amelyet Mianmar északi részén találtak; a kormány katonákat rendelt ki a hatalmas, félig föld alá temetett kő védelmére.

A nyers jádetömböt egy hete falusiak és helybeli bányászok fedezték fel Hpakant környékén, Kacsin tartomány északi csücskében, de mivel félig a földben van, lehetetlen megállapítani valódi méreteit – közölte Ladzsun Ngan Szeng, Kacsin állam minisztere. A hatóságok szerint 5,5 méter széles lehet és ötven tonnát is nyomhat a súlya. A tömböt egyelőre katonák őrzik, majd kiszabadítása után döntik el, hogy mit kezdjenek vele – fűzte hozzá a miniszter.

Mianmar a világ egyik legfontosabb jádelelőhelye, a drágakő zömét a kacsini hegyvidék rejti, ahol a helyi lázadók több mint fél évszázada állnak harcban a kormányerőkkel. A legjobb minőségű kövek zömét Kínába csempészik. Hpakantban a kiújult összecsapások miatt 2011-ben leállt a nagyléptékű bányászat. De bányászok saját szakállukra és falusiak kezdetleges eszközeikkel – alkalmanként puszta kézzel – továbbra is keresik a drágaköveket.

Egy helyi egyházi illetékes szerint a kormány tárgyalásokat folytat a lázadókkal az óriási jádetömb sorsáról. A kő később meghatározott értékének tíz százalékát ajánlották a felkelőknek, de azok az arányt túl alacsonynak találva visszautasították.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez