Így nevetnek hangosan a török nők azon, hogy nem szabadna hangosan nevetniük

Persze hogy nem hagyta annyiban sok török nő, hogy az ország miniszterelnök-helyettese kijelentette: nem illő nevetniük, azzal ugyanis csak az erkölcsök hanyatlásának ágyaznak meg. Az állítás már a jövő hétvégi elnökválasztás kampányának része. Augusztus 8-án “nevető tiltakozásra” készül sok nő Isztambul központjában.

Szóval ma válaszként olyan fotókat kezdtek posztolni magukról a török nők, amelyeken teli szájjal nevetnek. Az első Ece Temelkuran újságíró volt, akinek csaknem 1 millió követője van a Twitteren. Sok nő neki küldte el néhol kendős vagy bikinis, de minden esetben nevetős képét, hogy azt minél többen láthassák.

Melda Onur, a legnagyobb ellenzéki párt tagja azt posztolta, hogy a helyettes kormányfő, Bulent Aric úgy írta le a nevetést, mintha azzal a nők felkínálnák magukat, mintha az volna a szexuális erőszak oka.

Ellenzői szerint Tayyip Erdogan kormánya egyre tekintélyelvűbb kormányzást folytat, beleártja magát az emberek magánéletébe. Az iszlám és annak tűnő eszményeket képviselő miniszterelnököt tartják a legesélyesebb indulónak a 10 nap múlva esedékes első közvetlen elnökválasztáson a túlnyomórészt muszlim Törökországban.

Arinc, aki vele együtt alapította a kormányzó Igazság és Fejlődés (AK) pártot, a ramadán végét ünneplő Eid el Fitren azt mondta: egy nőnek szűziesnek kell lennie… Nem szabad bárki előtt nevetnie, és kihívóan viselkedne. Vigyáznia kell a tisztességére. És egyben kritizálta a tévés szappanoperákat is, szerinte azok a dekadenciát hirdetik.

lollányok

Nem csak a nők csaptak le a megjegyzéseire, hanem az ellenzéki politikusok is. A fő ellenzéki elnökjelölt, Ekmeleddin Ihsanoglu azt mondta, hogy Törökországnak több, és nem kevesebb női nevetésre van szüksége.

Persze Erdogan helyettesének kijelentései sem véletlenül az elnökválasztási kampányban hangzottak el. Sok török választó megtapsolta a szavait, és úgy gondolja: ő a józan ész hangja, prédikációja pedig az a frissítő szer, amire Törökországnak szüksége van. Erdogan, aki már 11 éve van a hatalomban, korábban maga is kijelentette: a férfiak és a nők nem egyenlőek, csak kiegészítik egymást. Egy lánykollégium lakóit meg arra intette, hogy ne lógjanak itt és ott, találjanak maguknak mihamarabb férjet.

Arinc egyébként arról is beszélt, hogy vissza kellene térni azokhoz az időkhöz, amikor a nők szemérmesen lesütik a szemüket és elpirulnak, ha egy férfi megszólítja őket. Erre egy képpel válaszolt a török FEMEN egyik aktivistája. Ezzel:

lolfemen

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez