Szakadárok mészároltak Kínában

A hszincsiangi szakadár erőket vádolják a kínai hatóságok azzal, hogy előre megtervezett terrortámadást hajtottak végre egy délnyugat-kínai pályaudvaron. A tömeges késelésben legalább 29 civil meghalt, és 130-an megsebesültek. Öt támadóval a rendőrség a helyszínen végzett, többen szökésben vannak.

 Rendőrök lepték el Kunmingot, Jünnan tartomány székhelyét, ahol még mindig a szombat esti mészárlás elkövetőit keresik. A pályaudvaron több mint tíz, késekkel felfegyverzett ember rontott neki válogatás nélkül a vonatra várakozóknak és járókelőknek.

Szemtanúk szerint az elkövetők fekete ruhát viseltek, és hosszú késeikkel őrülten kaszabolták az embereket, a menekülőknek pedig nyomukba eredtek. A támadás teljesen váratlanul érte az embereket. Volt, akit már a jegypénztárnál megtámadtak. A szörnyű dráma azért is megrázó a kínai közvélemény számára, mert a városban 26 nemzetiség élt eddig békében egymással.

„Éppen vissza akartuk cserélni a jegyet, amikor hirtelen sokan rohanni kezdtek a váróterem felé. Az emberek elestek, egy ember pedig késsel a kezében felénk tartott és vadul vagdosott” – mondta egy helyi egyetemista, aki megsebesült.

Hszi Csin-ping kínai elnök felszólította a hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a történtek felderítésére, és a terroristák megbüntetésére.

Az elmúlt években egyébként már több hasonló támadás is történt, de azok Hszincsiangban. A hatóságok általában a muzulmán ujgurokat vádolják a késelésekkel. A támadókat a terület függetlenségét követelő, külföldről támogatott vallási szélsőségesekként jellemzik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez