Elfogtak egy férfit hamis tízezres bankjegyekkel

A rendőrség letartóztatott egy férfit Thaiföldön, akinél 482 hamis 10.000-es US dollár bankjegy volt, mely bankjegyet nem nyomtattak 1945 óta, ám törvényes fizetőeszköz maradt.

 

 

 

 

A rendőrség vasárnap tartóztatta le Wachiravit Janchareonchaisilp (39) nevű férfit egy Phuket belvárosában lévő áruház kávézójában, miután fülest kaptak, hogy megpróbált hamis 10 ezres bankjegyet váltani az üzletközpontban. Pol Col Supaseth Chokcai a Turisztikai Rendőrség osztályának helyettes parancsnoka egy sajtótájékoztatón hétfőn elmondta: Wachiravit épp nézegette a bankjegyeket, mikor a rendőrség lecsapott rá.

A férfi hátizsákjában talált hamis dollárbankjegyek értéke összesen 4,82 millió dollár, ami mintegy 145 millió Thai valuta értékű összeg. A bankjegyen eredetileg a „San Francisco” szó szerepel, míg a hamis bankjegyeken elgépelve “Nan Prancisco” látható – mondta Pol Col Supaseth hozzátéve, hogy az amerikai nagykövetség hivatalosan felkérte őket, hogy vizsgálják meg a pénzt. A gyanúsítottat hamis pénz birtoklásával és annak használati szándékával vádolják.

1969-ben az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma és központi banki rendszere (FED) bejelentette, hogy az 500-as, 1.000-es, 5.000-es 10.000-es címletű bankjegyeket azok használatának hiánya miatt megszüntetik. Az utolsó példányok 1945-ben lettek nyomtatva. Ezek a bankjegyek mindazonáltal törvényes fizetőeszközök és talán megtalálhatók a forgalomban ma is. A legtöbb forgalomban lévő bankjegy valószínűleg magánkereskedők és gyűjtők kezében van, melyekről az Amerikai Bankjegynyomda és Pénzverde honlapján tájékozódhatunk IDE kattintva.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez