Megrágta az útlevelét küldetése előtt az amerikai öngyilkos merénylő

Nem csak megrágta, szét is tépte és el is égette. Ez egy most kikerült videóból derült ki. Aztán üzent az amerikaiaknak. De nem csak nekik: minden országnak, amelyiknek eszébe jutott a neve. Arra is csak most derült fény, hogy az öngyilkos merénylet előtt hazautazott Floridába, és csak a végső misszióra tért vissza.

A 22 éves Abu Salha az Egyesült Államokban azért fordított hátat a főiskolának és a kosárlabdának, hogy dzsihádistának álljon Szíriában. Aztán májusban, valószínűleg az első amerikai öngyilkos merénylőként, teherautóval felrobbantotta magát egy észak-nyugat szíriai katonai támaszpontnál. Akkor már Abu Hurayra al-Amrikinak hívták.

De előtte rögzítette az útlevél megsemmisítését és a világnak szóló üzenetét – írja a Daily Mail. Azt mondta, hogy azok, akik Szíriában harcolnak, nem terroristák. “Azt hiszitek, hogy a dzsihád terror és gonoszság? …Azt hiszitek, biztonságban vagytok ott, ahol vagytok, Amerikában vagy Angliában vagy Indonéziában vagy Jordániában vagy Kínában vagy Oroszországban vagy Szomáliában vagy Afrikában? Nem vagytok. Csak egy dolgot akarok mondani… Eljövünk értetek. Jegyezzétek meg a szavaimat… Csak tudjátok, hogy jövünk.”

{youtube}x5BUE2MkFQM{/youtube}

A videóban, amelyet az al Kaidához tartozó Nuszra Front tett ki a héten, Abu Salha arról beszélt, hogy eltökélt meghalni a céljaiért.

“A túlvilágon akarok pihenni, nem itt… A szívem nem jut békéhez itt. Remélem, a menyországban majd fog” – mondta rossz arabsággal. A csaknem félórás felvételen arról beszél, hogy Szíriában sokkal jobb volt az élete, mint bármikor korábban. Majd könnyek között köszönt el a családjától. 

A fiatal amerikai férfi tavaly érkezett Floridából Szíriába. Az is most derült ki, hogy a kiképzése után hazatért az Egyesült Államokba, és hónapokig volt otthon, mielőtt az utolsó útra visszaindult volna – írja a New York Times. Egy visszavonult magasrangú terrelhárító tiszt azt mondta a lapnak: az FBI és más ügynökségek komoly mulasztást követtek el, amikor nem vették észre az utazásait, és nem figyeltek fel rá, amikor terrorszervezetekkel chatelt és radikális ideológiai kijelentéseket posztolt a közösségi oldalakon. Szerinte szerencse, hogy a férfi nem otthon robbantott, hanem visszament Szíriába, hogy ezt megtegye. De a szakember azért azt is elismerte, hogy könnyű a “radar alatt” maradni, és észrevétlenül utazgatni amerikaiaknak Amerikából és Amerikába.

Az elmúlt három évben az AFP szerint 9-11 ezer külföldi harcos csatlakozott különböző dzsihádista csoportokhoz a polgárháborús Szíriában. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez