Emlékezés a fehér terror éveire Tajvanon

Csaj bácsi 19 éves volt amikor lecsukták “kommunista szervezkedés” vádjával. 10 évet töltött egy börtön szigeten, mert részt vett egy középiskolás vitakörben. Ma már beszélni is mer róla.

 

 

Túlórázott a hivatalban, amikor érte jött a politikai rendőrség. Nemsokára a kínzókamrában találta magát. Hagyományos kínai módszerekkel gyötörték: nem hagyták aludni,  sokáig kellett némán állnia. Néha megverték, majd megjelent egy barátságos rendőr, aki mosolyogva közölte: ha aláírja a vallomást arról, hogy a diákok vitaköre titkos kommunista szervezkedés volt, akkor gyorsan szabadulhat.

A naiv fiatalember aláírta a vallomást, mire a hadbíróság 10 év börtönre ítélte. Egy szélfútta szigeten tattották fogva a rabokat, akiket rendszeresen éheztettek, szomjaztattak és vertek, mint “kommunista összeesküvőket”. Csak nagyon kevesen voltak közülük valójában kommunisták, hiszen Tajvan korábban Japán gyarmata volt. A japán rendőrség éppoly brutálisan üldözte a kommunistákat, mint Csang Kajsek tábornok kínai fogdmegjei.

Csakhogy a szárazföldön vereséget szenvedett Csang Kajsek mindenütt kommunista összeesküvést szimatolt Tajvanon is. A rendőrség pedig futószalagon szállította a “kommunista összeesküvőket” a fehérterror éveiben. Csaj bácsi már elmúlt nyolcvan, de csak most mer arról beszélni, ami hatvan évvel ezelőtt történt vele és sokezer sorstársával.

Ha a politikai rendőrség egyik tisztje megkívánta valakinek a vagyonát, vagy a feleségét, akkor az illető jó eséllyel felkerült a kommunistagyanús személyek listájára. Innen csak két út vezetett. Az egyik ifjú hősünké, aki a szélfútta börtönszigeten töltötte fiatalsága legszebb éveit. A másik a megvesztegetés. A célbavett egyén pénzzel, vagy valamiféle szívességgel megválthatta a szabadságát. Például felajánlotta feleségét, vagy lányát a politikai rendőrség tisztjének. A fehérterror évei egészen 1987-ig tartottak, utána a hallgatás évei következtek. Csak most mernek megszólalni a túlélők, akiknek az élete kettétört, mert a diktátor mindenképp kommunista összeesküvést szimatolt Tajvan szigetén, ahol alig voltak kommunisták.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez