Megnyílik a szaúdi tőzsde a külföldi befektetők előtt

Eddig csupán öt arab ország nyitotta meg tőzsdéjét a külföldi befektetők előtt, de jövőre Szaúd-Arábia piaca is liberalizálódni fog. Ennek oka, hogy az elemzők és a szaúdi üzletemberek régóta figyelmeztetik a Perzsa-öböl melletti monarchiát: Rijád kizárólag a kőolajra összpontosít és elhanyagolja a többi területet, s ezért „diverzifikálni” kell Szaúd-Arábia gazdaságát, nyitottabbá tenni a külföldi beruházások előtt. 

Július 22-én Rijád úgy döntött, hogy megnyitja a tőzsdéjét a külföldi befektetők előtt. A szaúdi tőzsdefelügyelettel összhangban azt állapították meg, hogy a Tadawulon (szaúdi tőzsde) 2015-től lesz képes fogadni a külföldi befektetőket. A pénzügyi elemzők arra számítanak, hogy hatalmas lesz a nemzetközi érdeklődés az alábbi okok miatt:

1.A szaúdi részvényeknek magas a piaci értéke

2. Szaúd-Arábia átlag fölötti likviditása, már most, a jelenlegi zárt állapotában 2,5 milliárd dolláros átlagos napi forgalmat bonyolítanak le a befektetők.

3. Körülbelül 80 céget tömörít a Tadawulon. Ezek főleg olajipar, a pénzügyi- és a telekommunikációs szektorral kapcsolatos vállalatok: a Sabic vegyipari vállalat, a Mobily távközlési cég, a Saudi Fransi bank.

Igazából Szaúd-Arábia eddig sem volt teljesen elzárva a külföldi befektetők előtt, bár rendkívül nehéz volt betörni a piacra. Származtatott termékeken keresztül 2008 óta lehet elérni a szaúdi értéktőzsdét. Ez azt jelenti, hogy közvetve – például nemzetközi bankok vezette cseréken keresztül – vásárolhattak a külföldiek szaúdi részvényeket. Azonban így is csak alig 5 százalékos volt a jelenlétük Szaúd-Arábiában. 

Azonban a következő évben sem lesz nagyon könnyű szaúdi részvényekhez jutni. A kormány ugyanis szigorú feltételekhez fogja kötni és korlátozza majd a külföldiek szaúdi tulajdonhoz jutását. A szaúdi gazdasági szereplők például azt szeretnék, hogy egy külföldi intézmény nem birtokolhat 5 százaléknál nagyobb tulajdonrészt és összességében 20 százaléknál nem lehet nagyobb a külföldi tulajdonosok aránya egy szaúdi vállalaton belül. Sőt először rendkívül „szűkössé teszik” a belépést: csak 10 befektető kaphat engedélyt a Tadawulon, hogy megnézzék jelenlétük milyen hatással lesz a piacra. Emiatt alighanem nagyon komoly versenyre lehet számítani.

A szaúdi tőzsde, a Tadawul tőkeértékét 530 milliárd dollárra becsülik, őt követi a katari 152 milliárddal, és az abu-dhabi 110 milliárd dollárral. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez