Összeomlott a három naposra tervezett gázai tűzszünet

Három nap helyett alig néhány óráig tartott a ma reggel 8-kor kezdődött gázai tűzszünet. Az izraeli hadsereg újabb támadásra figyelmeztette a palesztinokat, és közölte: a Hamasz sértette meg a fegyvernyugvást, újabb rakéták kilövésével.

Pedig ígéretesen kezdődött a reggel: úgy tűnt, a hétvége nyugodtan telik, az éjjel váratlanul 72 órás humanitárius tűzszünetet jelentettek be Izrael és a Hamasz között. Hogy legyen mód eltemetni a halottakat, feltölteni az élemiszer- és vízkészleteket, ápolni a sebesülteket.

A fegyvernyugvás első órájában Gáza a BBC tudósítója szerint úgy nézett ki, mintha az élet többé-kevésbé visszatért volna a normális kerékvágásba. Már ha annak lehet nevezni, hogy vizet vettek a kutaknál vagy a lebombázott területekre vonultak az emberek, hogy megnézzék: áll-e még a házuk.

Aztán a gázai egészségügyi minisztérium azt közölte: legkevesebb 30 ember halt meg egy izraeli támadásban az övezet déli részén fekvő Rafah közelében, és sok a sebesült. Izraeli katonai források arról számoltak be, hogy ez válaszlépés volt, a Hamasz ugyanis rakétázni kezdte az izraeli Kerem Shalomot. Hogy a tartós tűzszünetről tervezett kairói tárgyalások egyáltalán elkezdődtek-e, arról nincs hír.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez