Kína tovább nyit a külföldi befektetők felé

Kína összesen 13 milliárd dollár értékben szabott ki kvótát a francia intézményi befektetőknek, akik ekkora összegben fektethetnek be a kínai belső piacon – számolt be a Wall Street Journal. Mindez az ázsiai ország részéről egy újabb lépés a tőkepiacok külföldi befektetők számára való megnyitásának irányába.

Összességében 80 milliárd jüan (12,88 milliárd dollár) értékben fektethetnek be a francia intézményi befektetők Kína belső piacán, melyhez korábban szinte kizárólag csak a helyi befektetők fértek hozzá.

A francia befektetők az ún. Renminbi Qualified Foreign Institutional Investor programon keresztül fektethetnek be jüanban denominált részvényekbe, kötvényekbe és pénzpiaci termékekbe. Az említett programot 3 évvel ezelőtt hozták létre.

A franciákhoz hasonló kvótával rendelkezik Hongkong, London és Szingapúr is.

Mindez egy újabb lépés Kínától, ami a tőkepiacok nyitottabbá tételét szolgálja. Az ázsiai ország azt követően, hogy 3 éve létrehozta a fentebb említett kvótaprogramot, 2012 novemberében döntött úgy, hogy a külföldi befektetők számára nagyobb hozzáférést biztosít a belső piachoz.

Abban az évben a külföldi befektetésekre vonatkozó maximumot 30 milliárd dollárról 80 milliárd dollárra emelték. Akkor a hatóságok azt nyilatkozták, ha elérik a felső határt, akkor a kvótát tovább emelik majd.

A tőkeáramlás volatilitásának emelkedésétől tartva Kína régóta törvényileg szabályozza, hogy a külföldi intézmények milyen mértékben fektethetnek be az ország tőkepiacain. A kínai részvénypiac globális szinten is kiugróan gyenge teljesítményét látva azonban a szabályozók azt akarják elérni, hogy több külföldi tőke áramoljon az országba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez