Vizeletben főtt tojások

Felkészülés a húsvéti ünnepekre? Kínai szakácsok megpróbálják rábírni a világot, hogy élvezzék a hagyományos csemegét, a fiú vizeletben főtt tojást.

 

 

 

 A hagyományos kínai szakácsok állítják, az idei húsvétra készült különösen savanyú ízű, fiú vizeletben főtt tojások igen magas színvonalat képviselnek. Azok számára, akik nem Kínában élnek ez a recept nem hangzik épp étvágygerjesztőnek. A Dongyang városi ínyenc szakácsok és csemege kedvelők most megpróbálják meggyőzni a világot arról, hogy kiváló receptről van szó.

A tavaszi, gyermekek vizeletében főtt tojásoknak hagyománya volt ezen a vidéken több ezer éve is.

Chef Lu Ming elmondta: „A vizeletet a helyi iskolákban gyűjtöttük. Vödörbe pisilnek a gyerekek és minden nap frissen elszállítjuk.

A tojásokat, amelyeknek hivatalos “kulturális jelentősége” elismert Kínában, először héjukban főzik, majd anélkül egy nap és egy éjszaka, mielőtt azok ehetővé válnak.

“A tojások finomak és egészségesek. Megszüntetik a lázat és segítik koncentrációt, ha úgy érezzük lassúak, vagy álmosak vagyunk”- mondta Ming.

“Erőfeszítéseket teszünk az exportra, mert azt akarjuk, hogy az emberek Kínán kívül is teljes mértékben értékeljék konyhánk eme csemegéjét”- tette hozzá.

2008-ban a helyi önkormányzat a tojásokat a város kulturális örökségének nyilvánította, sőt tárgyalásokat folytatnak a UNESCO-val, hogy a világörökség része lehessen, hasonlóan a már jóváhagyott ázsiai ételekéhez, mint a Washoku, a hagyományos japán étel, vagy a dél-koreai fűszeres káposzta, a Kimchi.

A szakácsok mindazonáltal nem tudták megmagyarázni, hogy az idei vizeletben főtt tojások miért eredményeznek extra savanyú tojásokat.

article-2594284-1CBCD18700000578-779 634x800

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez