Divat lett a szélenergia használata Ázsiában

Észak-Amerika és a legutóbbi európai boomot előidéző Egyesült Királyság meggyőzése után Ázsia felé fordult a világ legnagyobb szélenergiás cége. Vagy az ázsiai megrendelők látják úgy, hogy a Siemensre van szükségük a szélenergiás terveikhez? A tyúk vagy tojás kérdés tulajdonképp mindegy; most éppen Japán rendelt be a direkt hajtású turbinákból.

A Siemens Energy 51 megawatt összteljesítményű szélturbinákra kapott megrendelést az Eurus Energy Holdings Corporation-től. Japán legnagyobb szélenergia-fejlesztője 17 darab, egyenként 3 megawattos, direkt meghajtású szélturbinát rendelt a szigetország északnyugati partján építendő Eurus Yurikogen szélerőműhöz.

A 101 méteres rotorátmérőjű erőművek építése, beüzemelése és 5 év szervizelésére és karbantartására kaptak megbízást a németek.Siemens az Akita-Port projekt után nemrég Dél-Koreában startolt el egy szélerőműléteítési beruházással, és most, hogy Japánból is kaptak megrenelést, nyilvánvaló, hogy a német gyártó direkt meghajtású szélturbinái iránt Ázsiában is növekszik az érdeklődés. Az Eurus Yurikogen szélerőmű telepítését és üzembe állítását 2016 januárjában kívánják megkezdeni. Ez lesz a Siemens harmadik szélparkja Japánban. 1999 óta a Siemens Wind Power összesen 128 MW-nyi installált teljesítményt mutathat fel Japánban. (Az Akita projekthez épp most szállítják az első hat direkt meghajtású egységet – ez a Siemens technológia premierje Japánban).

A hagyományos technológiával összehasonlítva az áttétel nélküli (direkt meghajtású) gép alig fele mennyiségű alkatrészből építhető meg, miközben sokal mozgó komponenst tartalmazva nagyobb hatékonyságot és alacsonyabb üzemeltetési költséget tesz elérhetővé.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez