Jézus népszerűbb, mint Mao elnök

A keresztény témák sokkal nagyobb érdeklődést váltanak ki a kínai Twitteren, a Weibon, mint a kormányzó kommunista párt. Ez derül ki egy friss felmérésből, mely szerint a Biblia több mint 17 milliószor szerepel, míg Mao elnök Kis Vörös Könyve kevesebb mint 60 ezer említést kapott.

 

 

 

 

 

Főhet a feje a Kínát kormányzó kommunista párt több mint 100 ezer cenzorának, mert a keresztény témák iránti érdeklődés folyamatosan nővekszik, miközben a kommunista ideológia népszerűsége állandóan csökken. Közben a keresztények összesen alig 12 millióan vannak a hatalmas országban, melynek népessége 1,4 milliárd. A csaknem 90 milliós kommunista párt 1949 óta irányítja vaskézzel Kínát. Mao elnök 1976-ig állt az ország élén. Kis Vörös Könyvecskéje szentírásnak számított a Nagy Proletár Kulturális Forradalom éveiben (1966-76).

Fiatalok milliói masíroztak a Kis Vörös Könyvecskét lengetve, köztük például Hszi Csinping, Kína jelenlegi első embere. Őrá kevesebbet hivatkoznak a kínaiak a magánéletben, mint Jézus Krisztusra, aki időben és térben jóval távolabb van tőlük. A római pápa is több embert érdekel mint az, hogy mit is mondott Li Kocsiang, aki egyébként a második számú vezető Kínában, ő a miniszterelnök.

A kereszténység és a kommunista párt viszonya nem épp problémamentes Kínában. 1950-ben Mao elnök elrendelte, hogy a római katolikus egyház szakítson Rómával. Aki ezt nem vállalta az börtönbe, vagy munkatáborba került, de ki is végezhették. Megalakult a Hazafias Katolikus Egyház, amely szertartásait tekintve nem különbözik a római katolikus egyháztól, de a püspökeit nem Róma, hanem Peking nevezi ki. Jelenleg két katolikus egyház működik Kínában. Az egyik legális és Pekingtől függ, a másik törvényen kívüli és Rómát ismeri el központjának. Ezek csak a katolikus egyházak, a protestáns irányzatok legalább ennyire fontosak Kínában. Peking két legnagyobb és leghíresebb egyetemét amerikai misszionáriusok alapították mintegy 100 évvel ezelőtt.

Mao elnök kezdetben arra buzdította a kommunista pártot, hogy tanuljon a keresztényektől, hogy hogyan kell eszmékre hivatkozva nagy szervezetet létrehozni. Később azonban az egyházak kérlelhetetlen ellenefelévé vált. Most a kommunista párt uralkodásának 65. évében Mao elnök búsan állapíthatná meg, hogy a kereszténység jóval népszerűbb Kínában, mint a kommunizmus. Erről tanúskodik a kínai Twitter, a Weibo.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez