Japán zenei videó – Enyhe társadalomkritika

Előfordul Japánban olyan is, hogy egy zenei videó picit többet fogalmaz meg, mint amit elvárnánk tőle. A World Order – Have A Nice Day című számának videoklipje nem csak társadalomkritika, de egy rövid tárlatvezetés is a japán pop-kultúra szívéből.

 

 

 

 

A klipben az együttes tagjai öltönyben járják a várost, meghatározott mozgással, s a csoport gyakorlatilag szinkronban működik, az egyén és a sajátos stílus megjelenése nélkül. Világunkban az üzleti életben az öltöny, a helyes viselkedés, a jó megjelenés és a feladatok rutinszerű, szabályokhoz kötött elvégzése alapvető társadalmi jelenség. Mindennapos monoton mókuskerék. Az együttes videójában megfigyelhető, hogy míg mindenhol normális tempóban megy az élet, addig eme mókuskerék tagjai szüntelen mozognak. Mindezt persze azzal emelik ki, hogy lassítva látjuk őket. ami nem utómunka eredménye, hanem tényleg lassan mozognak. A képek középpontjában pedig mindezek ellentéte, a pop-kultúra sokszínűsége, gyorsasága, változatossága jelenik meg azon helyszíneken, melyekről mindenki tudja, hogy teljesen más világot képviselnek, mint amit az öltönyös figurák mutatnak. A társadalmi sokszínűség ilyen módon történő egymással szembe állítása régóta fontos kérdés kérdés Japánban, ahol a társadalomban jelenlévő ősi-és modern, keleti-és nyugati szinkretizmus minden szinten jelen van. Ennél még többet is felfedezhetünk mint mondanivaló.

Az videó sok eleme Tokióban, Akihabarában (az elektronikus városban) játszódik, betekintést nyújt a cosplay világába, a szobalány kávézókba, sőt az AKB48 lánycsapat is megjelenik.

A World Order együttest Genki Sudo alapította 2009-ben, aki nyugalmazott mix-harcművész és kickbox harcos.

{youtube}_mkiGMtbrPM{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez