Béremelés sztrájk ellen Kínában

230 jüannal (37 dollárral) emeli meg a bérpótlékot a világ legnagyobb cipőgyára Kínában, ahol a Yue Yuen tajvani cég több üzemében sztrájkolnak. Dongguanban, ahol 40 ezren dolgoznak a tajvani cég gyárában áll a munka, mert béremelést várnak a dolgozók.

 

 

 

A munkások 80%-a nem fogadja el a cég által ajánlott megoldást, mert nem járna vele jól- mondta egy szakszervezeti vezető Dongguanban. Kínában idén átlagosan több mint 10%-al emelkednek a bérek és a nagy cipőgyár dolgozói is ennyit követelnek. Ez a tajvani cég a Nike és az Adidas legnagyobb beszállítója. Az utóbbi időkben sok nézeteltérés volt a vezetés és a dolgozók között, gyakran állt a munka. A hongkongi tőzsde nagyon rosszul fogadta a tajvani cipőgyár vezetőinek döntését. A részvények ára hatalmasat zuhant.

A Yue Yuent a 80-as évek végén alapították meg Tajvanon azzal a céllal, hogy Ázsiában cipőgyárakat szervezzen, melyek bérmunkában ellátják a Nike és Adidas rajongókat az egész világon cipővel. Kezdetben remekül ment az üzlet, de Kínában a munkások egyre gyakrabban keveslik a béreket és nem fogadják el a rémes munkakörülményeket. Emiatt a Yue Yuen gyárainak jelentős részét áttelepítette Vietnamba és Indonéziába. A Nike számára Vietnam 2010 óta fontosabb, mint Kína. Az Adidas is azt közölte: hamarosan bezárja utolsó gyárát Kínában a magas bérköltségek miatt.

Peking tudatosan növeli a munkabéreket, mert így emelkedik az életszínvonal és a belső fogyasztás. A kínai gazdasági vezetés arra számít, hogy a hazai munkaerő árának növekedésével egyidőben új, magasabb technikai szintű termékeket állít majd elő a hazai ipar és az olcsó bérmunkát más ázsiai országok végzik majd el. Mindez persze nem veszélytelen a munkanélküliség szempontjából, amely Kína egyik fő problémája. A pekingi vezetés bízik abban, hogy a dinamikus gazdasági növekedés új munkahelyeket teremt, miközben a legrosszabbul fizetett munkák átkerülnek Kínából Vietnamba, Indonéziába, vagy épp Bangladesbe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez