Hány kémet szervezett be a Repülő Testvér?

Tíz év börtönre ítélt egy bíróság Kantonban egy Li nevű férfit, aki pénzért információkat adott Feige-nek (Repülő Testvérnek). A kínai sajtó szerint a szorgos külföldi ügynök csak Kantonban 12 kínai informátort szervezett be, Kína más városaiban pedig még negyvenet.

 

 

 

 

A kínai sajtó nem jelezte, hogy Feige melyik államnak dolgozott, de mindenki Amerikára gondol, hiszen a kémek háborúja a két nagyhatalom között évek óta tart. Mind Washingtonban, mind Pekingben azt állítják, hogy a másik fél megpróbál az elektronikus kémkedés útján behatolni a másik rendszerébe.

Legutóbb a New York Times írt arról, hogy az amerikai hírszerzés feltörte a kínai óriás, a Huawei kódját. Peking hivatalosan is magyarázatot kért az ügyben. A Huawei alapítója és főnöke, Zsen Zsengfej (Ren Zhengfei) filozofikusan fogadta a New York Times leleplezését: “mindigis tudtuk, hogy az amerikaiak kémkednek nálunk, most itt a bizonyíték.”

A Huaweit Amerikában nem engedik indulni közbeszerzési pályázatokon azon a címen, hogy a cég a pekingi hadügyminisztérium egyik vállalkozása. Zsen mester valóban a hadsereg kutatólaboratóriumát vezette ezredesi rangban, de saját állítása szerint azóta minden kapcsolatot megszakított a kínai hadsereggel. Washingtonban nem hisznek ebben, Brüsszelben igen: a Huawei is részt vesz abban az uniós programban, amely az ötödik generációs internet rendszert vezeti be Európában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez