Pakisztán városaiban a legrosszabb a levegő

Ez derül ki a WHO legfrissebb jelentéséből, mely 1600 várost vizsgált meg 91 országban. 20 mikrogramm/köbméter- ez az Egészségügyi Világszervezet ajánlása. A negatív rekordot Peshawar tartja Észak-Pakisztánban, ahol ez az érték 540.

 

 

 

Míg a fejlett országokban kedvezően alakul a helyzet, addig Ázsiában és Afrikában egyre rosszabb a levegő a nagyvárosokban. Rawalpindi Pakisztánban 448, Delhi, India fővárosa 305, vagyis az egész térség messze az elviselhető szint felett van. A szennyezett levegő tüdőrákot okozhat és megnöveli a szívbetegségek kockázatát. 2012-ben 3,7 millió ember halt meg idő előtt, mert olyan városban élt, ahol rémes volt a levegő és szinte állandó a szmog.

Kínában, ahol átfogó programot indítottak a szmog ellen, szintén rémes a helyzet, de távolról sem annyira, mint Pakisztánban, vagy Indiában. A húsz vizsgált kínai városban az átlag 100-150 között mozog. Ez még mindig a WHO által elfogadott szennyezettség több mint ötszöröse, de távolról sem annyira tragikus, mint Pakisztánban, vagy Indiában. A legszomorúbb az az egészben, hogy továbbra is nő a levegő szennyezettsége a nagyvárosokban. A három évvel ezelőtti szinthez képest most 6%-al rosszabb a helyzet. Elsősorban Ázsiában és Afrikában romlik a levegő minősége a gyors iparosítás és a növekvő autóforgalom miatt.

Európa az élen áll a légszennyezettség-elleni harcban: Svájc és a skandináv államok listavezetők, de jól állnak a balti országok is. A WHO külön kiemeli Koppenhága és Bogota, a kolumbiai főváros kedvező változását. Mindkét fővárosban sokat tettek azért, hogy az emberek ne autózzanak, hanem inkább biciklizzenek, vagy használják a tömegközlekedést.

Az eredmény? Lényegesen tisztább lett a levegő Koppenhágában és Bogotaban, miközben a világ nagyvárosaiban egyre nehezebb levegőt venni- állapítja meg a WHO friss jelentése.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez