A Ramen hatalma

Japán egyik leghíresebb étele a Ramen (ejtsd: rámen). Nem csak az étel elterjedt, de annak fajtái és éttermei is nagyon változatosak.

 

 

 

 

 

A Tokió ramen utca, Tokió központi állomásnál található. Mivel itt sok ember megfordul, úgy gondolták az utazók elsőként enni akarnak, tehát sok étterem települt a környékre. Az utcában 8 híres étterem is található. Ha egy héten keresztül minden nap erre járnánk, mindig másféle ételt ehetnénk. A ramen valóban nem unalmas étel. Lassan inkább gyűjtőfogalom.

tokyo menrhgfhnfgng

A ramen alapvetően leves, tésztával. Ramennek nevezzük az instant rament is, melynek különböző fajtáinak sokaságát itthon is megvásárolhatjuk, aztán meleg vizet ráöntve három perc után élvezhetjük. A valódi ramen azonban nem ez. Még a valóban Japánból érkező instant ramenek is sokkal jobb minőségűek, mint nálunk ismert rokonai.

A ramen szerteágazó kultúrája már abban is megmutatkozhat, hogy egy-egy étterem, vagy szakács milyen tésztát használ, milyen alaplevet készít. A tészta, az alaplé a szakács szívétől, érzékeitől, tapasztalatától függően más és más lehet. Aztán jönnek még a különböző húsok, zöldségek, melyeket szintén a levesbe tesznek. Ezen összetevők harmóniája, a lé, a tészta, a zöldség, a hús stb, tökéletes párosítása adja a tökéletes rament. S, hogy fentebb említettem az igazi ramen az, melyben benne érezzük a szakács szívét, hangulatát, bánatát, vagy örömét.

Rament mi magunk is saját ízlésünk szerint készíthetünk, később elmondom hogyan.

Japánban nem igen találkozhatunk két egyforma ízű ramennel.

129675149086016121420

20120502203323

Vallási nézettől függetlenül bárki fogyaszthat rament

Vannak olyan vallások, melyek szabályai tiltják ugye, hogy hívei bizonyos ételeket fogyasszanak. Például húst. Mivel Japánban is figyelembe veszik ezen szabályokat, ezért minden lehetőséget felkínálnak, még a legfinnyásabb vendégnek is. Sok helyen mindenki maga választhatja ki, hogy mit kér a ramenbe és mit nem.

A ramen sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a jobb éttermek előtt, még hideg téli időben is kígyózó sorok várakoznak, hogy hozzájuthassanak kedvenc ramenjükhöz. A sok várakozóból pedig mi is biztosak lehetünk abban, hogy ott bizony finom a ramen.

A japán ramen evésének módja

001fgnfghnthtzJapánban fontos, hogy a rament hangosan szürcsölve együk. Gyerekkorunkban mindig ránk szóltak: „Ne szürcsölj! Büdös kölök!” Hát Japánban ellenkező hatást érhetünk el vele, a szürcsöléssel ugyanis azt jelezzük a szakács és a környezetünk felé, hogy ízlik az étel. Ezen kívül az ízek is jobban kijönnek, hasonlóan a borfogyasztáshoz.

A ramenek evési kultúrája egyébként eltérő lehet. Én nem tudom milyen rament ettem épp akkor, de az volt a szabály, hogy először a levest kellett kanállal ennem, majd pálcikával a tésztát és az egyéb hozzávalókat. Aztán megint a levet és megint a tartalmat, és így tovább.

 

 

 

 

Ramen éttermek

DSCF0744dfshdfshfgbf

img 0hfgufig

Sok étteremfajta létezik, az viszont tipikus, hogy az üzletek picik és rendkívül zsúfoltak. A legjobb ramenes csupán egy pultból áll és tőlünk két lépésre máris járókelőkkel találkozhatunk. Elválasztó „függönyke” van. Ami nekem nagyon tetszett, hogy a ramen éttermekben nem kell fizetéssel, vagy borravalóval bajlódnom. Sok helyen az üzlet előtt, vagy az étterem előterében találkozunk egy automatával, ahol kiválaszthatjuk mit akarunk enni, azt mivel kérjük, hazavisszük-e, vagy ott fogyasztjuk el. Az automatába bedobáljuk a pénzt, majd kapunk egy blokkot, amit odaadunk a pincérnek. Ő szépen kihozza, mi megesszük és kész, viszlát! Az ingyen víz is alapszolgáltatás. Az az első, amit megkapunk anélkül, hogy kérnénk.

2014-02-03-1.05-のイメージ

Magyarországon ramen

Jelenleg nem tudok itthon ramen étteremről, azonban a Momotaro étterem egész jó rameneket kínál. Annak ellenére, hogy kínai étterem (ha eredetét nézzük, a ramen is kínai), sok remek kínai étel mellett rament is felszolgálnak. Érdemes kipróbálni, igazán ízletes alaplével dolgoznak és a tésztáik is finomak.

Íme egy kép a Momotaroból:

csirkes ramenfhhnfgnfg

Ramen készítése otthon

Nemrég nyílt meg az Oktogon közelében az „Anyu” (アニュ) nevű japán élelmiszerbolt, ahol amellett, hogy eredeti, minőségi japán alapanyagokat vásárolhatunk, rendszeresen kínálnak friss készételeket is. Az igazán ízletes instant ramen mellett hozzájuthatunk olyan tésztákhoz is, mellyel mi is az ramenkészítés nagymesterei lehetünk. Az alaplé igazából bármi lehet, ízlés szerint. Ha tippet kéne adnom: lehet az alaplé leveskockából és fűszerekből készült lé. A tészta nagyon fontos, azt tehát érdemes Anyu-nál beszerezni. Az, hogy egyébként mi kerüljön a ramenbe, rajtunk múlik. Amit találunk: kukorica, hagyma, zöldség, sült hús, kolbász, bármi, ami jólesik. Csak essen jól! Ez a ramen gyümölcse.

Anyu Facebook

A ramen kultúrájának egyébként óriási hagyománya van Japánban. Nem mindenki válhat ramen szakáccsá. Vannak olyanok, akik éveken keresztül csak mosogatnak a mesternél, mire elkezdhetnek rament főzni. Még onnan is nagyon hosszú az út addig, hogy valakiből igazán jó ramen szakács legyen.

Minthogy Japánban az étel nagyon fontos, ezért nem lehet félvállról venni, vagy valamit összedobni. A japán éttermekben és az általunk otthon készített ramenek tekintetében is tudunk kell mit miért teszünk, hogyan, azzal mit fejezünk ki, mit adunk, mit alkotunk stb. Tiszteljük az ételt, minden egyes alapanyagát, melyet a természet nyújtott és gondoskodjunk róla, hogy a legharmonikusabb és kiegyensúlyozottabb természetünk által készített ramen felöltse testünket és lelkünket, melyre ez a remek étel hivatott.

Jó étvágyat!

138804602320140156227 CIMG5117

{youtube}4MZ8KrErViI{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez