Bálnahússzállítmány Izlandról Japánba

A környezetvédők körében botrány robbant ki, miután 2000 tonna fagyasztott Japánba importált bálnahús érkezett Izlandról. Ahogy ők mondják a bálnavadászat a tiltások és a közvélemény kritikáinak ellenére folytatódik.

 

 

 

 

A bálnahúst tartalmazó szállítmány csütörtökön került elő egy hajóról, mely Izlandról jött Osakába.- mondta Sato Junichi, a Japán Greenpeace-től.

A Izlandról érkezett rakomány súlya egyenértékű az elmúlt hat év bálnahús importjával, a híradások és a környezetvédők szerint.

Az osakai kikötőben hivatalosan is megerősítették a rakomány érkezését.

“A hajó neve Alma és május 7-én érkezett. Előre kiadtunk egy tájékoztatást, hogy bálnahúst rakodunk le egy hajóról.”- mondták az AFP hírügynökségnek.

A Greenpeace elmondta, hogy őket a rakomány mérete aggasztja.

“Nem tudom miért kellett Japánba importálni egy ilyen hatalmas bálnahússzállítmányt?! Ez az ország fogyasztásának mintegy kétharmada.”-mondta Sato.

“Nem számít mi az, mi ellenőrizni fogjuk a szállítmányokat!”-tette hozzá.

Decemberben Izlandon közölték: növelték a 2014-es bálnavadászat kvótáját. Ez a lépés valószínűleg fokozza a nemzetközi elítélést.

Az Izlandiak kevés bálnahúst fogyasztanak, inkább exportálják őket a japán piacra.

Japánban is vadásszák a bálnákat, de annak célja csupán tudományos kutatás, annak ellenére, hogy az e célból felhalmozott bálnahús végül az éttermekbe kerül.

Bár nem nehéz megtalálni Japánban, a bálnahús nem tartozik a hétköznapi japánok mindennapi étrendjébe.

Támogatói azzal érvelnek, hogy a vadászat és bálnahúsevés része a japán kultúrának.

A kritikus azt is állítják, hogy az országban nagy készletben áll a fagyasztott hús, melyet nem tudnak eladni, mert nincs rá kereslet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez