Kitiltottak két állatvédőt egy japán akváriumból

Feljelentették külföldi állatvédők az évenkénti nagy delfinmészárlásáról elhíresült japán városka, Taidzsi akváriumát, amiért az megtiltja a belépést a bálnavadászatot ellenző látogatóknak. Aktivisták szerint ez az első bírósági kereset, amelyet delfinek védelmében indítottak.

Ric O’Barry amerikai és Sarah Lucas ausztrál állatvédő 6,7 millió jen (14,6 millió forint) kártérítést követelnek a Taidzsi Bálnamúzeumtól, amiért kitiltották őket az intézményből. Az ismert delfinvédők szerint az akvárium ezzel megsérti a diszkriminációt tiltó japán alkotmányt. A külföldi állatvédők azért akartak bejutni a különféle attrakciókat is kínáló Bálnamúzeumba, hogy megnézzék, milyen körülmények között tartanak egy ritka albínó palackorrú delfinborjút, amelyet a legutóbbi vadászati szezonban, januárban ejtettek foglyul.

A delfinvédők azt szeretnék, ha a Szupika nevű – általuk Angel néven emlegetett – albínó delfinbébit kiengednék a zárt és más delfinekkel benépesített akváriumból valamilyen fedetlen, természetes vízbe, mert a sötétség és a zsúfoltság okozta stressz maradandóan károsítja az állat egészségét. O’Barry volt delfinidomár, a világszerte felháborodást keltő taidzsi delfinmészárlásról 2009-ben készült Oscar-díjas dokumentumfilm, a The Cove főszereplője azt mondta az AP-nek, hogy az akváriumból kitiltják a “nyugatinak látszó”, a delfinbébi sorsáért aggódó látogatókat.

A vakajamai körzeti bíróságon benyújtott keresetben Sarah Lucas elmondja, neki mutattak egy japán és egy angol nyelvű feliratot, amely szerint az akváriumot nem látogathatják azok, akik ellenzik a bálnavadászatot. A Taiji Whale Museum igazgatója, Hajasi Kacuki elmondta, hogy intézménye a halászat egyik formájának tartja a hevesen vitatott bálna- és delfinvadászatot, és elvárja dolgozóitól, hogy “védelmezzék meg a város kultúráját”.

Elismerte, hogy immár hagyományosan megtagadják a belépést a külföldi aktivistáktól, akik évről évre ellepik a városkát, hogy a delfinöldöklés ellen tiltakozzanak. “Ha beengednénk őket, megzavarnák a látogatóinkat és beleavatkoznának az üzletmenetbe” – mondta. Hajasi azt állítja, hogy az albínó delfinbébi “remekül érzi magát, heringet eszik és a többi delfinnel együtt úszkál” a tartály vizében. Az albínó kisdelfin egyéves lehet, szüleit valószínűleg megölték a vadászat során.

A taidzsi delfinmészárlást, amelynek során az intelligens tengeri emlősök csordáit egy öbölbe terelik és agyonverik, vérvörösre festve az egész öböl vizét, már évek óta bírálják az állatvédők – köztük olyan hírességek, mint Sting -, akikhez idén először a tokió amerikai nagykövet, Caroline Kennedy is csatlakozott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez