Tízezer egyiptomi várja, hogy kimenekítsék Líbiából

Körülbelül tízezer egyiptomi rekedt a líbia-tunéziai határon: a Líbiában folyó harcok elől menekültek el, és a hazatérésükre várnak. Kairó azt ígérte: naponta 2 ezret hazavisz közülük légi vagy vízi úton. Az Egyptair rendkívüli járatokat szervez Dzserba repterére.

Tegnap az egyiptomi külügyminiszter arról számolt be Tuniszban, hogy 2500 honfitársát már sikerült kimenteni. Nincsenek pontos statisztikáik, de akár 10 ezer is lehet a határon rekedt egyiptomiak száma. Szameh Soukri azt nem tudta megmondani, hogy mennyi időbe telik, amíg mindannyian hazakerülnek.

A menekülők a határ líbiai oldalán várnak, Tunézia ugyanis csak azokat engedi be közülük, akik igazolni tudják, hogy onnét hazaviszik őket. Pénteken már több száz egyiptomi rohamozta meg a rasz dzsediri átkelőt, a líbiai határőrök csak figyelmezető lövésekkel tudták visszariasztani őket.

Tunézia közölte: nem nyit tábort a Líbiából menekülő arab és ázsiai munkások elhelyezésére, mint ahogy 2011-ben tette, a Kadhafi megdöntéséhez vezető polgárháború idején. Ezúttal arra kért minden érintett államot, hogy szervezzék meg a polgáraik hazajuttatását. Csak akkor engedik be őket Tunéziába, ha már biztosított a továbbszállításuk.

Július közepe óta véres harcok folynak Tripoliban és Bengáziban az egymással vetélkedő líbiai fegyveres csoportok között. A főváros repülőtere zárva van, mióta a múlt hónap közepén iszlámista fegyveresek megtámadták, hogy elfoglalják a volt lázadókból álló Zintan brigádtól, amely a 2011-es felkelés óta tartja ellenőrzése alatt a légikikötőt.

Egy egyiptomi nőt tévedésből agyonlőttek a lakásában Bengáziban. Tripoliban pedig 24 egyiptomi munkás vesztette életét a múlt héten, amikor rakétatalálat érte a szállásukat. Azt, hogy mennyi egyiptomi munkás is van Líbiában, senki sem tudja. Nemzetközi szervezetek is csak az évekkel ezelőtti helyzetről beszélnek, arról is nagyon nagy szórással: azt mondják, 2011 előtt  330 ezer és másfél millió között volt a számuk. Az ahramonline szerint azoknak, akik közvetlenül a líbiai-egyiptomi határon át akarnak hazatérni, könnyebb a dolguk, mint azoknak, akik Tunézia felé kénytelenek kerülni. A Matrouh kormányzóságban működő Szallum átkelőhelyen naponta 4 ezren érkeznek haza, a kormányzó szerint már 50 ezren lépték át ott a határt a múlt hónapban. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez