Németország be akar törni az iráni piacra

Németország sokáig nem törődött azzal, hogy elmélyítse a gazdasági kapcsolatait az Iráni Iszlám Köztársasággal. Elsősorban azért, mert nem szerette volna magára haragítani az amerikai vezetést, másrészt pedig Teherán csupán az 55. volt a kereskedelmi partnerek listáján. Ám ez hamarosan megváltozhat, elsősorban a német-orosz kapcsolatok megromlásának és a perzsa ország elleni gazdasági szankciók feloldásának köszönhetően. 

Az elmúlt hetekben Iránban járt egy német üzletemberekből álló – köztük egy igazgató – delegáció, amely tárgyalt a helyi iráni vezetéssel. Berlin ugyanis arra számít, hogy mivel Teherán teljesíti a genfi atommegállapodás pontjait, ezért hamarosan eltörölhetnek minden szankciót a perzsa ország ellen. Ennek pedig óriási következményei lesznek: “A piac robbanni fog, ha az embargót felfüggesztik.” – jelentette ki Stephanie Spinner-König, a csúcstechnológiai berendezések alkatrészeit gyártó Spinner GmbH ügyvezetője.

A német-iráni gazdasági kapcsolatok szép csendben újraépülnek, köszönhetően annak, hogy a perzsa ország hagyományosan jó kapcsolatokat ápol a német vállalatokkal. A Siemens például 1868 óta van jelen a térségben, ekkor épült ugyanis a Londont és Indiát összekötő telefonvonal, amelynek létrehozásában közreműködött a német óriás. A 2006-ban bevezetett szankciók előtt a Daimler autógyár és a Bayer vegyipari vállalat is nagy befektető volt az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez