Halálra ítéltek egy oligarchát Kínában

Az ország egyik leggazdagabb emberéből halálraítélt maffia főnök lett a Mennyei-Birodalomban. A szecsuáni maffiaperben született ítélet befolyásolhatja az egykori belbiztonsági főnök jövőjét is. Csou Jungkang családjától 90 milliárd jüant koboztak el.

 

“Liu Han és bandája a gyilkosságtól sem riadt vissza, hogy céljait elérje.”- állapította meg a bíróság. Szecsuán tartományban a szerencsejáték-piac megszerzése érdekében folyó harcban a 36 tagú maffia minden eszközt bevetett. Több konkurrens eltűnt, a holttestük azóta sem került elő. Liu Han és testvére, Liu Wei vezette a bandát. Liu Han ezenkívül befolyásos üzletember is volt a szülőföldjén. A Forbes szerint nemrég még Kína 148. leggazdagabb emberének számított. Cége a bányászatban nyomult, olyannyira, hogy még Ausztráliában is terjeszkedni kívánt.

Hogyan jutott ilyen magasra egy helyi maffiózó?

Úgy, hogy ismerte Szecsuán tartomány egykori első emberét. Csou Jungkang 2003-ig Szecsuán kommunista párttitkára volt, innen került be a legfelső vezetésbe, ott pedig megkapta a belbiztonsági tárcát. Nagyobb volt a költségvetése, mint a hadseregnek. Csakhogy a belharcokban megbukott és most szorul körülötte a hurok. Tőle és családtagjaitól több mint 90 milliárd jüant koboztak el.

Csou Jungkang 2012 előtt halhatatlan volt, vagyis tagja a kormányzó kommunista párt legfelső vezetésének. Ilyen magasrangú vezető nem állt bíróság elé Kínában mióta elítélték Mao elnök özvegyét, Csiang Csinget. Ha a most halálra ítélt maffiafőnök rávallott a perben, akkor a belbiztonság egykori főnöke is kipróbálhatja, hogy mennyit is ér a halhatatlanság manapság Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez