Japán robotok: Dr. Kanako Miura Életének Ünneplése

A mai napon a japán hagyományhoz a Meinichi-hez hűen, egy egyén halálának egyéves évfordulója kapcsán fogunk megemlékezni a fiatal és briliáns robotikus Dr. Kanako Miura életéről és munkásságáról, aki egy szörnyű balesetben hunyt el egy évvel ezelőtt.

 

 

 

 

Május 19-én, amikor a rendkívül elismert kutató, Dr. Kanako Miura a motorján utazott, pontosan 3 óra 30 perckor balesetet szenvedett, miután nekiment egy tehergépkocsi a Charslegate Parknál, Boston Fenway-Kenmore negyedében, Massachusetts-ben. A 36 éves Dr. Miura a baleset helyszínén életét vesztette. Hivatalos jelentések szerint az eset nem volt más, mint egy egyszerű baleset egy forgalmas úton.

Dr. Kanako Miura, Robotikus

A Massachusetts-i Technológiai Intézet (MIT) vendége, Dr. Miura múlt év októberében érkezett a MIT Számítástechnika és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumába, ahol a kutatás évét tervezték lebonyolítani. Vendégül hívták, hogy megossza munkásságát és elképzeléseit az emberi kétlábú helyváltoztatásról és fejlett humanoidokról. Dr. Miura olyan kétlábú robotokat készített, melyek ugyanolyan járásra voltak képesek, mint mi.

„Igazi tagja volt az előállító csoportunknak. Nem csak látogató volt, hanem egy közeli barátjává és tagjává vált a családunknak. Az energia, melyet magával hozott átragadt a másokra, a témához való rajongása is nyilvánvaló volt. Imádott túrázni és körbevezetni az embereket a laborban, valamint vitathatatlan optimizmussal tekintett a humanoid robotok szerepére a jövőben.” – Russ Tedrake Professzor, Robotikai Központ Igazgató.

Dr. Miura alap-és mesterfokú diplomát szerzett légtér-mérnöki szakon, továbbá Ph.D. képesítésre tett szert Számítástechnika Tudományból a széles körben elismert Tohoku Egyetemen. Szert tett egy további Ph.D. fokozatra Elektronikában és Gépesítésben a Louis-Pasteur Egyetemen 2004-ben. Már csak a képesítések megléte tekintélyes intellektusról árulkodott, nem említve a nyelvi ismereteket, melybe beletartozott a japán, francia és angol nyelv.

A számottevő szakértelem, melyet Dr. Miura a MIT-re hozott magával, a poszt-doktori kutatásából emelkedett ki, melyet a Tohoku Egyetemen végzett, ezt követően pedig kutató pozícióban az NTT Docomo kommunikációs óriásnál folytatta munkásságát. Végleges felemelkedése pedig a rangelső kutatói pozíció volt a Japán Nemzeti Fejlett Tudományos Ipari és Technológiai Intézetében (AIST), azon belül pedig az Intelligens Rendszerek és Humanoid Robotok Osztályán.

Az AIST-nél Dr. Miura a világhírű HRP-4C Jövőbeli Álom (becenevén „Miim”) roboton dolgozott. Bár a név lehet nem ismerős, de biztos, hogy számos képen és videón látta a mozgékony, emberszerű robotot.

A HRP-4C „találkozott” a legmagasabb szintű nemzetközi kormányokkal.

KANOKO.MIIM .OBAMA 2

Dr. Miura vezető-kutatóval és a fent említett robot platformmal, az AIST csapata számottevő értékes és jól kivehető eredményt mutatott fel a mobilitáshoz és mozgékonysághoz a humanoid robotikában. A lenti videó példaként bemutatja a „csúszó fordulás” mozgását. Az elcsúszó fordulás egy nagyon is emberszerű mozdulat, mely lehetővé teszi a robot számára, hogy rendkívül gyorsan változtasson irányt, a legkisebb változással a testhelyzetet tekintve. Ez miért előrelépés? Gondoljon azokra a babalépésekre, melyeket egy olyan robotnak kell megtennie, mint például ASIMO, ha irányt akar változtatni.

Egy másik projekt, amit Dr. Miura vezetett az emberszerűbb járásmód és testtartás volt a robotok számára. Amikor járunk, a mozgás a medencében indul el és együttesen működik a bokában keletkező mozdulattal. Egy átlagos emberi lépés a talp hátsó részének egyensúlyozásával zárul, lenyomva a lábujjakat és ez vezet az alapvető emberi járáshoz. Íme ugyanez robot formában.

Dr. Miura vezetett egy projektet is, mely lehetővé tette volna egy robot számára, hogy leutánozza az emberi mozgást.

Miután oly sokkal járult hozzá szakterületéhez, jelölték az év legeredményesebb kutatójának az MIT-n és elismerésként megkapta a 2010-es AIST Elnöki Díjat.

Ez a nemes valósága a robotika kutatásának. Egy ember sem képes megalkotni egy tökéletes emberi mosolyt és Tony Stark-ok sincsenek. Olyan kutatók vannak, mint Dr. Miura, aki szorgalmasan dolgozik, kicsi, de mérföldkőnek számító eredményeket elérve, hogy lefektessék a következő generáció számára azokat az alapokat, melyeket a kutatóknak követniük kell.

Tedrake professzor szavaiból és nyilvános beszédeiből érezhető, hogy Dr. Miura nem csak egy briliáns és céltudatos tudós volt, de egy kedves, megnyerő személyiség is.

Bár kis részben, de reméljük, hogy maradandó emléket állítunk munkásságának. Az ő hozzájárulásai sokakat inspirálhatnak arra, hogy tanuljanak a robotikáról, gépészetről, vagy a tudomány bármely ágáról.

Biztosan állíthatjuk, hogy ebben ő is egyet értene.

KANOKO.MIURA .AWARDS2

{youtube}YWxUAHqnrYg{/youtube}

{youtube}YvbAqw0sk6M{/youtube}

Ford: R.Norbert

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez