Disznózsír a csokiban

Hadjáratot hirdetett a gyanús külföldi termékek ellen Malajzia főimámja miután kiderült: a Cadbury mogyorós és mandulás csokoládéjában a disznózsír nyomait mutatták ki.

 

 

 

 

 

A vizsgálatot az egészségügyi minisztérium rendelte el. Több külföldi terméket is megvizsgáltak abból a szempontból, hogy halal-e? Halal a vallásilag jóváhagyott étel, vagy ital a muzulmánoknál, ahol a disznó a tilalmi listán szerepel. A Cadbury két népszerű csokoládéja bukott meg a halal vizsgán. Egy mogyorós és egy mandulás csoki. A brit cég azonnal közölte: kivonja problematikus csokoládéit a malajziai piacról. Azt is hangsúlyozták, hogy maximálisan be akarják tartani az iszlám előírásokat, ezért a jövőben még szorosabban együttműködnek az egészségügyi minisztériummal.

Bár a lakosság többsége muzulmán Malajziában, a nem muzulmán kisebbség mintegy 40%-át teszi ki az össznépességnek. Ettől függetlenül az egészségügyi minisztérium ragaszkodik ahhoz, hogy minden élelmiszer halal legyen, vagyis elfogadható a muzulmán vallás hívei számára. Kuala Lumpur központi mecsetjének főimámja, akit egyértelműen az iszlám vallási vezetőjének tekintenek Malajziában, kíméletlen harcot hirdetett meg a külföldről importált, nem halal termékek ellen.

Az olyan termékek, mint a brit csokoládé például disznózsírt tartalmaznak, ezért tiltott árunak minősülnek minden hithű muzulmán számára Malajziában és szerte az egész muzulmán világban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez