Az USA is harcol az olcsó kínai napelemek ellen

Folytatódik a harc a dömpingáras kínai napelemek ellen. Azt követően, hogy az Európai Unió minimálárat határozott meg a modulértékesítéseket illetően, az Egyesült Államok is büntetővám bevezetésében gondolkodik. A főbb kínai panelgyártók részvényeinek árfolyama a büntetővám hírére több százalékkal zuhan.

Újabb részéhez érkezett a kereskedelmi háború Kína és az Egyesült Államok között, miután utóbbi kínai napelemcellákra és panelekre büntetővám bevezetését helyezte kilátásba. Az amerikai kereskedelmi minisztérium vizsgálata szerint a Kínából importált termékek az állami támogatások miatt tisztességtelen versenyelőnyt élveznek az amerikai termékekkel szemben.

A tervek szerint az egyes társaságok termékeit különböző mértékű vámokkal sújtanák, melynek felső határa 35,2 százalék lenne. Az amerikai kereskedelmi minisztérium augusztus 18-a körül bólinthat rá a tervezett vámokra, melyet követően mintegy 45 nap áll majd rendelkezésre az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnak a felülvizsgálatra.

A tengerentúli kereskedelmi minisztérium azt követően indította vizsgálatát, hogy a SolarWorld amerikai leánya panaszt nyújtott be. A tengerentúli társaság azt kifogásolta, hogy a 2012-ben a kínai napelemcellákra kivetett vámok ellenére a távol-keleti vállalatok továbbra is dömpingáron kínálják termékeiket. Számos kínai társaság ugyanis úgy kerülte el a vám megfizetését, hogy a cellák gyártását más országokba szervezte ki.

Számos iparági szereplő ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a tervezett vámokkal kapcsolatban, mondván, hogy azok érezhetően drágítanák a nepelemek árát, visszafogva a keresletet.

Nem ez az első eset, hogy a kínai társaságokat dömpingáras értékesítéssel vádolják meg, és amiatt büntetik. Tavaly év végén az EU arról döntött, hogy a távol-keleti gyártók az EU-ba importtált paneleket és cellákat 56 cent/watt minimumáron értékesíthetik 7 GW összkapacitásig. Amennyibe a vállalatok a meghatározott ár alatt dobnák piacra termékeiket, úgy közel 48 százalékos büntetővámot kell fizetniük.

Bár a korábbi években Európa volt a globális napenergia-piac motorja, tavaly már rendre Kínában, Japánban és az Egyesült Államokban telepítették a legtöbb napelemet. Az USA-ban 2013-ban a SEIA adatai szerint közel 4,8 GW kapacitás került beépítésre, melynek jelentős részét kínai gyártók termékei jelentették.

A főbb kínai gyártók részvényei a mai kereskedésben masszív eladói nyomás alá kerültek, a papírok árfolyama több százalékkal zuhan.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez