Alibaba munkatársai is milliomosok lesznek

41 milliárd dollárt vághatnak zsebre az Alibaba dolgozói, miután a kínai internetes céget eladják a newyorki tőzsdén. Szakértők 152 milliárd dolláros kibocsájtási árra számítanak. A részvények 26,7%-a a dolgozók kezében van.

 

 

 

 

“Ne költsék el azonnal luxus cikkekre, hanem inkább fektessék be a pénzüket!”- ezt tanácsolja az Alibaba a dolgozóinak, akik persze már vígan tervezgetik azt, hogy mire is fordítsák a dollár milliókat. Az Alibabanak 20 ezer munkatársa van és mindenki vehetett részvényt, aki akart. A két alapító: Ma és Tsai kezében van a legtöbb részvény, de nagyon sok dolgozó is vásárolt. Most mindenki jól jár, ha az Alibaba beváltja a reményeket. Jack Ma, aki angol tanár volt Hangcsou városában amikor megalapította az Alibaba-t, azt tanácsolja a munkatársaknak, hogy kövessék az ő útját: alapítsanak céget.

Jack Ma és első társa Tsai, ma már milliárdos dollárban is. Ők úgy döntöttek, hogy a kibocsájtási ár 2-4%-át egy alapítvány kapja majd, amely éppúgy működik, mint Soros György, vagy Bill és Melinda Gates alapítványa. A több milliárd dollár értékű alapítvány elsősorban egészségügyi és környezetvédelmi célokat pénzel majd. Például olyan, Kína számára kulcsfontosságú problémák megoldását, mint a levegő tisztasága, illetve a szmog okozta betegségek gyógyítása.

Az Alibaba lesz a világ legnagyobb technológiai részvénykibocsájtója. Az értéke meghaladja a Facebookét is. Az Alibaba a világ legnagyobb internetes piacának az első számú internetes kereskedője, ezért a növekedési potenciálja nagyon nagy. Más kérdés, hogy a vállalkozás pénzügyei a kínai sajátosságok miatt egy picit nehezen áttekinthetőek. Azzal, hogy az Alibaba a newyorki tőzsdére kerül, ez is megváltozik, hiszen a világ első számú tőzsdeje elvárja, hogy az ott jegyzett cégek betartsanak bizonyos számviteli szabályokat. Persze a kreatív könyvelés, melynek az Alibaba nagy mestere volt Kínában, Amerikában sem ismeretlen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez