Szingapúrban minden tizedik család milliomos dollárban is

Ázsia egyre gazdagabb, de az USA továbbra is messze vezet a leggazdagabb családok versenyében. Jön föl Kína és Szingapúr, Japán viszont visszaesett, mert a jen árfolyama a dollárhoz viszonyítva csökkent.

 

 

 

 

 

16 millió olyan háztartás van a világon, ahol az ingatlantól függetlenül több mint egymillió dollár áll rendelkezésre. Ők a globális gazdaság nyertesei, akiknek a száma 3 millióval nőtt két év alatt. Ki az első ezen a listán? Természetesen Amerika, ahol 7,1 millió olyan háztartás van, ahol több mint egymillió dollár található pénzügyi befektetésekben. Kína feljött a második helyre, holott két éve még Japánnal holtversenyben állt. Az akkori 1,5 millióról Kína előre lépett 2,4 millióra, míg Japán visszaesett ennek a felére 1,2 millióra.

Persze ha mindezt egy főre számítjuk, akkor a kisebb államok előnyben vannak. Katar a világelső, mert ott a háztartások több mint 17%-a dollármilliomos. Svájc a második 12%-al és Szingapúr a harmadik 10%-al. Ez azt jelenti, hogy Szingapúrban minden tizedik háztartás dollármilliomos. Erre valószínűleg Li Kuanjü miniszterelnök sem gondolt, amikor elindította a városállamot a globalizációs reformok útján 1965-ben. Szingapúr azon kevés országok közé tartozik, melyeknek sikerült a közepesen fejlett kategóriából a nagy ugrás, a fejlettek közé. Csak kevesen dicsekedhetnek ezzel. Dél-Korea és Finnország érte ezt el az elmúlt 50 év során.

Mi van a szuper gazdagokkal, akiknek több mint 100 millió dollárjuk van? A helyzet hasonló. Az abszolút listán az USA és Kína van az élen, a relatív táblázaton viszont HongKong, Svájc, Ausztria, Norvégia és Szingapúr. Az ázsiai országok előretörése annális figyelemreméltóbb, mert ott az adócsalás sokkal inkább elterjedt, mint másutt: Kínában sokkal több a szupergazdag, mint ahányat a statisztika kimutat.

Csak egyetlen példa: a New York Times listát közölt arról, hogy a Kínát kormányzó kommunista párt minden vezető családja milliárdos amerikai dollárban is. A Mennyei-Birodalomban óriási volt az érdeklődés a lista iránt, de azt azonnal letiltotta a világhálóról a kínai médiarendőrség. A pekingi gazdagok sokszor Szingapúrban, vagy HongKongban tartják a pénzüket, sőt egyre többen a családjukat is. Ennek okán elrendelték, hogy a kormányzó kommunista párt káderei nem tarthatják családjukat külföldön. Pénzüket eddig sem tarthatták, de azért valahogy sikerült.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez