Újraindul a rizs program Thaiföldön: 800 ezer gazda jut a pénzéhez

A katonai kormányzat újra megindítja Thaiföld rizsfelvásárló programját. Kifizeti azt a 92 millárd bahtot (2,8 milliárd dollárt), amennyivel a Shinawatra kormány tartozott a parasztgazdáknak. Az ellenzék annak idején felelőtlen költekezéssel vádolta Yingluck Shinawatra kormányfőt és megakadályozta az elmaradt járandóságok kifizetését.

 

 

 

“Boldogságot Thaiföld népének!”- ez a katonai kormányzat programjának címe, ennek megfelelően a május végén hatalomra került katonai kormányzat igyekszik népszerű intézkedéseket hozni. A rizsprogram újraindítása csak az egyik ilyen döntés. A programot még Thaksin Shinawatra találta ki, s a lényege az, hogy a kormány drágán felvásárolja a rizst a parasztgazdáktól, aztán olcsón exportálja azt külföldre, mindenekelőtt Kínába. A veszteséget a költségvetésnek kell állnia, viszont a parasztgazdák ezért tömegesen szavaztak a Shinawatra családra. A hadsereg előbb Thaksin Shinawatrát buktatta meg 2006-ban, majd pedig idén húgát, Yingluck Shinawatrát. A rizsprogramot átvette tőlük, mert érzi, hogy ez komoly népszerűséget hoz.

Igaz, hogy Prayuth tábornok, Thaiföld új erős embere bejelentette: a költségvetés egyensúlya szent és sérthetetlen, de a politikai célok fontosabbak. A 100 milliós ország egy féléves polgárháborús perióduson van túl és a gazdaság leállással fenyeget, mert nincs befektetői és fogyasztói bizalom. Most viszont, hogy a parasztgazdák megkapják a pénzüket, a bankok máris jelezték, hogy nincs akadálya az újabb hiteleknek. A rizsprogram elsősorban a falusi lakosság megnyerését célozza, a nagyvárosok népét a rezsicsökkentéssel kívánja a maga oldalára állítani a katonai vezetés. Abból indulnak ki, hogy ha az embereknek több pénz marad a zsebében, akkor többet is költenek és beindul a gazdaság. Azonkívül pedig visszatér a külföld bizalma, amely alaposan megingott az elmúlt hetekben.

A katonai kormányzat nincs könnyű helyzetben, hiszen azt ígéri, hogy a parasztgazdák június végéig megkapják a pénzüket, mind a 92 milliárd bahtot, vagyis 2,8 milliárd dollárt. Ez hatalmas összeg, még a 100 millió lakosú Thaiföld számára is. A katonai kormányzat vállalja a kockázatot, hiszen ha beindul a gazdaság, akkor a költségvetés egyensúlyát is könnyebb lesz fenntartani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez