A Tomioka Selyemgyár a Világörökség része lett

DOHA – Szombaton az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította a Gunma (Japán) prefektúrában található Tomioka Selyemgyárat. A UNESCO az éves gyűlésén hozta meg a döntést Dohában.

 

 

 

 

 

UNESCO – a Tomioka Selyemgyár és kapcsolódó területei a selyemhernyó-tenyésztés történelmi részei, a komplexumot 1872-ben hozták létre. A japán kormány által létrehozott komplexum négy területből áll, a gépezeteket és berendezéseket pedig Franciaországból importálták a nyers selyem előállítására. A négy terület magában foglal egy kísérleti farmot selyemgubó termelésre, egy mélyhűtésű raktárházat selyemhernyó peték számára, a gubók tekercselésére és a nyers selyem fonására szolgáló üzemet, valamint egy iskolát, mely a selyemhernyó-tenyésztés tudományát terjeszti.

Az UNESCO hozzátette, hogy az üzem illusztrálja Japán elszántságát a tömegtermelő technikák gyors elsajátítása terén és meghatározó része lett a selyemhernyó-tenyésztés megújításának a japán selyemiparban, a 19. század utolsó negyedében. Ezzel lépett be Japán a modern, iparosított korszakba és ez segítette, hogy a világ vezető nyers selyem exportőre legyen, főként Franciaország és Olaszország számára.

A Tomioka Selyemgyár Japán 14. kulturális világörökségi helyszíne, amely rákerült az UNESCO Világörökségi Listájára. A Fudzsi-hegy a múlt évben nyerte el a megtisztelő címet.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez