“Te miért nem mentél még férjhez?”

Ezt tudakolta gúnyosan a tokiói városi tanács egyik tagja, amikor egy önkormányzati képviselőnő aziránt érdeklődött: miért kevés a bölcsőde Japán fővárosában? A gúnyosan beszóló képviselő meghajolva kért bocsánatot, majd lemondott kormánypárti tagságáról.

 

 

 

 

 

 

Abe Shinzo miniszterelnök is elnézést kért, no nem magától a képviselőnőtől, hanem pártjának vezérétől, aki természetesen férfi. Japánban nagyon kevesen képviselik a szebbik nemet a közéletben. Ennek az előítéletek mellett az az oka, hogy a hagyományos felfogás szerint a nőknek otthon kell megoldaniuk a gyereknevelés problémáit. Igen kevés a bölcsőde Japánban, de nemcsak a bölcsőde kevés, hanem a gyerek is. Japán kihalófélben van. Tavaly először több pelenkát adtak el öregeknek, mint csecsemőknek.

Japán jelenlegi 127 milliós népessége 100 millió alá csökkenhet, ha nem tesz sürgősen valamit a kormányzat. Ezt sürgette a képviselőnő és ezt szeretné Abe Sinzo miniszterelnök is. A konzervatív kormányfő a nagyon alacsony gyerekszám emelését szorgalmazza. Még így sem lenne megállítható a népesség számának drasztikus csökkenése, ezért a miniszterelnöki hivatal legutóbbi tanulmányában a bevándorlást szorgalmazza. Ez tabu téma Japánban, ahol a szigetország népe nem szívesen lát külföldieket tartósan a saját hazájában.

Japán gazdasága is megsínyli a népesség csökkenését: mind kevesebb a beruházás a jövőben. A távol-keleti szigetország gazdasága 25 éve stagnál. Abe Sinzo reformjai megindították a lassú növekedését, ám ahhoz, hogy ez tartós legyen, gyerekek is kellenének.

“Ehhez a nőknek nagyobb szerepet kellene kapni a politikában!”- hangsúlyozta az a 35 éves tokiói önkormányzati képviselőnő, akit arról faggattak gúnyosan: “Te miért nem mentél még férjhez? Miért nem szültél gyereket?”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez