Az ebola már a Közel-Keletet (is) fenyegeti? Meghalt a szaúdi beteg

Szaúd-Arábiának és a közel-keleti régió országainak már nemcsak a MERS nevű koronavírus miatt kell aggódniuk: ma meghalt az az üzletember, akit a szaúdi egészségügyi minisztérium szerint Ebola-gyanúval kezeltek. Nem Rijád az egyetlen, amely felkészült a vírus esetleges terjedésére: Libanon is hozzálátott az előkészületekhez. 

Egyelőre még nem tudni, hogy vajon tényleg az Ebola-fertőzés okozta-e a szaúdi üzletember halálát. Ibrahim Al-Zahran   Sierra Leonéban járt és vasárnap érkezett haza Jiddahba, de már hétfőn vírusos vérzéses láz tüneteivel vették fel és a városi kórházban ápolták, ahol karantént rendeltek el. Az elsődleges laborvizsgálatok kizárták a Dengue-lázat, majd a sárgalázat, az Alkhumra vírust és egyéb vírusfertőzéseket is. A szaúdi orvosok külföldi országokba küldték a vérmintákat: egyet az amerikai laboratóriumba, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tart fenn, valamint egy akkreditált németországi laborba is.

A férfi temetésére helyszínen, a jiddahi Fahd Király Kórházban kerül sor, ahol tiszteletben tudják tartani a vallási előírásokat (24 óra után el kell temetni), ugyanakkor azokat a nemzetközi követelményeket is, amelyeket Ebola-gyanús esetre előírnak. A szaúdi hatóságok nekifogtak a beteg otthonlétének kivizsgálásához, vagyis azt akarják kideríteni, hogy merre járt a beteg élete utolsó időszakában. Ezenfelül figyelik azokat az embereket is, akikkel kapcsolatba kerülhetett és jelentkeznek-e náluk a betegség tünetei.

Rijád már áprilisban közölte, hogy ebben az évben nem ad vízumot a Sierra Leone, Libéria és Guinea területéről érkező muszlim zarándokoknak, mivel tartottak attól, hogy magukkal hozhatják az ebolát. A szaúdi külügyminisztérium mintegy 7500 muszlimtól tagadta meg a mekkai zarándoklatot. 

Az arab országok közül még Libanon fogott neki a szigorú biztonsági intézkedéseknek. Körülbelül 20 000 libanoni állampolgár él a három országban: Sierra Leonéban 12,000 Libériában 6,500 és Guineában pedig 3,500. A libanoni egészségügyi miniszter – Wael Abu Faou – arra kérte a légitársaságokat, hogy azonnal jelezzék a hatóságoknak, hogy a térségből érkezik egy repülőjárat és azonnal értesítsék Bejrútot, hogyha a repülőgépen esetleg az egyik utas lázas tüneteket mutat. Közben 18 fős virológus és orvosi csapatot állítottak össze, akik azonnal közbelépnek, ha esetleg valaki a betegség jeleit mutatná a nemzetközi repülőtéren. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez