Új lehetőségek Vietnámban

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara “Új lehetőségek Vietnámban” címmel rendezett üzleti szemináriumot és konzultációt a Hotel Presidentben. A nagy érdeklődéssel kísért eseményen köszöntötte a megjelent üzletembereket Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemrég kinevezett Keleti nyitásért felelős helyettes államtitkára. Az előadásokban bemutatták többek közt az EU – Vietnam Business Network tevékenységét és az ASEAN IPR Helpdesk szolgáltatásait a magyar KKV-k számára.

 

 

 

Több előadás szólt a Magyar Nemzeti Kereskedőházakról, kiemelten a nemrég megnyílt Hanoi képviseletről.

A találkozón számos üzletmeber vett részt, hogy feltérképezze a vietnami piacot, amiről többek között Lénárt István, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Hanoi képviseletének vezetője, Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti nyitásért felelős helyettes államtitkára, valamint Nguyen Trung Dung, a Vietnami Szocialista Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa is tartott beszámolót. Miklóssy Ferenc, az MKIK alelnöke hangsúlyozta: van hova fejlődnie a két ország kapcsolatainak.

*Csillik Dilara az ASHU elnöke,Végvári Kristóf a Magyar – Vietnami Üzleti Tanács titkára és Farkas Ákos (Medium Coeli) üzletember

Magyarországnak évtizedek óta jó a politikai és társadalmi kapcsolata Vietnámmal, a kereskedelmi azonban jóval le van maradva a környező országokhoz képest. Éppen ezért szeretnénk tovább erősíteni a magyar külkereskedelmet, exportot és a magyar jelenlétet Vietnámban, amihez ez a tájékozató nagyban hozzájárulhat, hiszen a vállalkozók, kereskedők egy átfogó képet kapnak a lehetőségekről – mondta Miklóssy, akinek szavait Nguyen Trung Dung, a Vietnami Szocialista Köztársaság Magyarországi
Nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa is megerősítette.

Nguyen Trung Dung  a VSZK nagykövetségének Kereskedelmi tanácsosa

*Nguyen Trung Dung , a VSZK nagykövetségének Kereskedelmi tanácsosa

Az elmúlt években jelentősen nőtt a két ország között az export-import, és ezt a tendenciát kell tovább erősítenünk. Ehhez minden bizonnyal hozzá fog járulni az is, hogy novemberben Vietnámba látogat majd Áder János köztársasági elnök is. Íjgyártó István a magyar-vietnámi kapcsolatok mellett, a keleti nyitás politikájáról, valamint a kormány és a civil kezdeményezések által megnyitott kereskedőházak fontosságáról is beszélt.

Íjgyártó István - Keleti nyitásért feleős helyettes  államtitkár Külgazdasági és Külügyminisztérium

*Íjgyártó István – Keleti nyitásért feleős helyettes államtitkár (Külgazdasági és Külügyminisztérium)

Ez a konferencia hozzájárul ahhoz, hogy a kétoldalú kereskedelem területén is olyan intezitás legyen Vietnám és Magyarország között, mint például a politika terén. Van még mit tennünk ez ügyben, éppen ezért hirdette meg az állam a keleti nyitás politikáját. Az állam megfogalmazta azokat a feladatokat, amiken keresztül az állam persze nem mindenhatóként, de elő tudja teremteni azokat a feltételeket, amikkel hozzá tud járulni ahhoz, hogy sikeres tudjon lenni ez a féle terjeszkedés. Ezalatt azt értem, hogy minden magánkezdeményezés nagyon üdvözlendő, hiszen minden olyan megjelenés, amely ismertebbé teszi Magyarországot, a kultúráját, gazdasági tevékenységét, az távlatilag segíti a kormány és más cégeknek a törekvéseit.

 

Közösek az erőfeszítéseink, amiket sem az állam, sem a magánszemélyek egyedül nem tudja megvalósítani, éppen ezért most alakul ki a keleti nyitás ernyője alatt ezeknek az együttműködéseknek a lehetőségei.

 

Cikk:M.Edit, Fotók: K.T. György

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez