Gyerekmunka Kínában

“A Samsung felfüggeszti az együttműködést egy kínai céggel, amely gyerekmunkásokat is alkalmaz”- közölte a dél-koreai multi szóvivője. Korábban egy New Yorkban működő jogvédő szervezet hívta fel a figyelmet arra, hogy a Dongguan Electronics gyerekmunkásokat alkalmaz.

 

 

 

 

A Samsung közölte, hogy korábban is háromszor vizsgálták, hogy a kínai partnercég alkalmaz-e gyerekmunkásokat, de erre eddig nem találtak bizonyítékot. Most viszont úgy vélik, hogy cselekedniük kell. Kínában tilos a gyerekmunka, de a hatóságok olykor behunyják a fél szemüket, főként akkor, ha ezért megfizetik őket. A Samsungnak ez a gyára Délkelet-Kínában van, ahol gyorsan emelkedtek a munkabérek az elmúlt években.

Nem kizárt, hogy a kínai cég ezt a béremelkedést akarta kivédeni azzal, hogy gyerekeket alkalmazott. Jogvédő szervezetek Amerikában és az Európai Unióban gyakran indítanak kampányokat a gyerekmunka ellen. Ezt azt is jelentheti, hogy bojkottra hívják fel a közvéleményt egyes olyan multikkal szemben, melyek gyerekeket zsákmányolnak ki Ázsiában, vagy Afrikában. A Samsung is ezért érezhette úgy, hogy lépnie kell, hiszen egy bojkott semmiképp sem tenne jót a dél-koreai multinak, amely késhegyig folyó harcot folytat az amerikai Apple-el az okostelefonok globális piacán.

Egyébként az Apple is megkapta már azt a vádat, hogy a neki dolgozó kínai és más ázsiai üzemekben gyerekek is dolgoznak, nevetséges bérekért. Az Apple éppúgy, mint eddig a Samsung cáfolta ezt. Mindkét multi a legtöbb okostelefonját Kínában gyártatja le, mert ott a munkabérek jóval alacsonyabbak, mint Amerikában, vagy Dél-Koreában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez