22 millió AIDS beteg nem jut orvosi ellátáshoz

Erről beszélt az ENSZ AIDS-szel foglalkozó szervezetének a főnöke, amikor ismertette a legfrisebb adatokat. Az AIDS betegek több mint 70%-a Fekete-Afrikában él. Egyre kevesebben halnak bele a betegségbe, melynek a világon mintegy 35 millió áldozata van.

 

Fekete-Afrika országain kívül sok AIDS beteg található Kínában, Indonéziában, Oroszországban, az Egyesült Államokban és Brazíliában is. Ezekben az országokban azonban szinte mindenki kap kezelést, de Fekete-Afrikában nem ez a helyzet. Bár drámai mértékű a javulás, de így is több millió olyan HIV fertőzött él fekete Afrikában, aki nem is tud róla, hogy beteg.

Szerencsére egyre több pénz jut az AIDS-ellenes harcra. Tavaly már több mint 19 milliárd dollár állt rendelkezésre, tehát ez is lehetővé tette, hogy fontos lépéseket tegyenek az AIDS-ellenes harcban Afrikában. 2005-ben volt a csúcs, ebben az évben ugyanis több mint 1,5 millió ember halt bele a betegségbe az egész világon. Azóta ez a szám évente 100 ezerrel csökken.

Az Onusida, az ENSZ AIDS-ellenes szervezete abban bízik, hogy 2030-ra megszűnhet az AIDS népbetegség jellege Afrikában. Ha ezt sikerülne elérni, akkor 18 millió emberéletet lehetne megmenteni. Addig azonban tovább kell folytatni a harcot az AIDS ellen, különösen azért, mert az új HIV fertőzöttek között nagyon sok a nő és a gyerek- közölte az ENSZ AIDS-ellenes szervezetének főnöke, aki a legfrissebb adatokat ismertette a világgal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez