A világ egyre gazdagabb, mégis egyre több a szegény

Több mint 1200 millió ember nyomorog ma a világon, ahol egyre növekszik a nemzetek gazdagsága. 91 országban -Fekete-Afrikában és Ázsia egyes részein- él úgy sok szegény, hogy nem jut egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz. Körükben pusztítanak a különböző járványok és rengeteg a kábszeres.

 

Afganisztánban az emberek több mint hatvan százaléka kevesebb pénzből kell, hogy megéljen, mint 1,25 dollár naponta. Ezt tekinti az abszolút szegénységi küszöbnek az Unido, mely jelentést adott ki a világ szegényeiről. Több mint 1,2 milliárd emberről van szó, akikhez még hozzá kell adni 800 milliót, akik a határon élnek. Ha figyelembe vesszük, hogy az emberiség létszáma 7 milliárd, akkor ebből 2 milliárdnál is több a szegény.

Arányuk a népességben csökken, de a számuk nem, ezért az ENSZ fejlesztési irodája nemzetközileg összehangolt lépéseket sürget azokon a területeken, ahol a legnagyobb a baj. Mindenekelőtt Fekete-Afrikában és Ázsia egyes területein, mint az imént említett Afganisztánban, Pakisztánban, India egyes részein, vagy Bangladesben.

Felhívja a figyelmet a jelentés az újtípusú nagyvárosi szegénységre, amikor a sok negatív hatás összeadódhat és kialakulnak a gettók. Itt általános a szegénység és a munkanélküliség, az emberek reményt vesztve élnek. Terjed a kábítószer és a bűnözés. Nincs komoly oktatás és egészségügyi ellátás. Aki ilyen körülmények között nő fel, az joggal tekinthető szegénynek, még akkor is, ha a nagyváros, melyben él egy viszonylag gazdag országban van.

Ahhoz képest, hogy egyre több a szegény, a segélyprogramok akadoznak, mert nincs rá elég pénz. Még a fejlett országokban is az a helyzet, hogy az államnak nincs elég pénze a szegények felemelésére, így aztán a nemzetközi segélyprogramok hoppon maradnak. A szegény országokban az állam képtelen ellátni a feladatai egy részét, hiszen oly gyors ütemben növekszik a szegény népesség Fekete-Afrikában, vagy Dél-Ázsiában, hogy nincs elég pénz a támogatásra.

Az Unido komoly nemzetközi összefogást sürget azért, hogy a szegénység csökkenjen a XXI. században ott is, ahol ezt eddig nem sikerült elérni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez